Acasă Social Medicii suceveni reclama ca nu toate afectiunile pot fi tratate cu medicamente...

Medicii suceveni reclama ca nu toate afectiunile pot fi tratate cu medicamente mai ieftine


Intră acum și în grupul de

Noul sistem de prescriere a medicamentelor compensate şi gratuite este criticat de unii medici, care spun că acest sistem, devenit operaţional de la 1 iulie, poartă pe drumuri bolnavii. De asemenea, cu cât medicamentele sunt mai scumpe, cu atât contribuţia pacienţilor este mai mare.

Conform medicilor de familie, metodologia de aplicare a noului sistem de compensare a medicamentelor a influenţat decizia pacienţilor spre medicamentele cele mai ieftine, pentru că, deşi apare în listă ca şi compensat, medicamentul mai scump este compensat într-o măsură mai mică.



„Creşte contribuţia pe care o pune pacientul la medicament în cazul medicamentelor mai scumpe. De exemplu, la un medicament de 60 lei, compensarea este de 3 lei, deci pacientul va scoate din buzunar 57 lei. Este o problemă delicată, pentru că nu toate afecţiunile pot fi tratate cu medicamentele care sunt mai ieftine, datorită faptului că şi efectul lor este mai lent şi va scade accesul la medicamente de ultimă generaţie. Compensarea se aplică la preţul de referinţă, adică substanţa cea mai ieftină din grupa de medicamente cu aceeaşi acţiune”, a declarat Irina Badrajan, purtător de cuvânt al Asociaţiei Judeţene a Medicilor Generalişti.

Sistemul nou de compensare creează un circuit vicios şi asta pentru că pacientul nu-şi mai permite un medicament la care compensarea este mai mică, orientarea acestuia fiind spre unul mai ieftin şi care, de multe ori, nu este cel potrivit pentru boala lui, susţin medicii de familie. Mai mult, aceştia afirmă că pacientul va fi purtat pe drumuri pentru că, în cazul în care nu-i va conveni cât plăteşte din buzunar, va reveni la medic pentru prescrierea unei alte reţete.

S-ar putea să existe riscul ca într-o anumită perioadă să apară decompensări. „Pacientul, dacă nu are bani pentru medicamentul mai scump, îl va achiziţiona pe cel mai ieftin, iar acest lucru ar putea să aibă un efect negativ asupra stării sale de sănătate”, a subliniat Irina Badrajan.

De partea cealaltă, reprezentanţii CAS Suceava spun că noul sistem este în beneficiul pacienţilor, pentru că vor fi medicamente pentru care ei nu vor scoate din buzunar niciun leu. „Prin urmare, dacă medicii vor prescrie medicamente generice, contribuţia pacientului este mai mică, în funcţie de gradul de compensare 50% sau 90%”, a declarat Cristina Iordăchel, preşedinte-director general al CAS Suceava. Există, în schimb, numeroase produse de import care au şi substanţă activă, care sunt aceleaşi ca şi medicamentele generice, dar diferenţa pe care o plăteşte pacientul este mai mare, a mai adăugat Cristina Iordăchel.

„Medicii vor trebui să stea de vorbă cu pacienţii, să le explice. Noi am vorbit cu medicii de familie şi le-am explicat în ce constă noua modalitate de prescriere a medicamentelor compensate şi gratuite. Important este ca medicul să prescrie ceea ce trebuie, iar pacientul nu are decât de câştigat”, a precizat reprezentantul CAS Suceava.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version