Tânăr din Vicovu de Jos reținut de polițiști după o urmărire pe drumuri locale și peste terenuri agricole. Acesta era beat, nu are permis și mai fusese condamnat pentru infracțiuni rutiere comise în mod repetat


Intră acum și în grupul de
Foto: IPJ Suceava

Polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești s-au confruntat, miercuri seara, cu o situație dificilă pentru reținerea unui tânăr de 23 de ani din Vicovu de Jos, Costică C. care circula cu un autoturism fiind în stare de ebrietate.

Un echipaj de poliție l-a identificat în trafic pe tânăr pe raza comunei Vicovu de Jos, în jurul orei 19:55, la volanul unui Mercedes Benz de culoare gri și care rula în sens opus față de direcția de mers a autospecialei de poliție, dinspre DN 2 E spre zona denumită popular „Câmp”, din aceași localitate.

Polițiștii au efectuat semnalele regulamentare de oprire, acustice și luminoase ale autospecialei față de autoturismul în cauză, șoferul a încetinit și a oprit pe partea dreaptă a părții carosabile, iar în momentul în care agenții de poliție au coborât din autospecială și s-au îndreptat către acesta, conducătorul auto a manevrat brusc autoturismul în marșarier câțiva metri,  a schimbat brusc direcția de mers spre dreapta și a început să ruleze în viteză pe un drum comunal neclasificat, înspre terenurile agricole.

În această situație echipajul de poliție a început urmărirea autoturismului pe o distanță de mai mulți kilometri perioadă în care șoferul a schimbat în mod repetat direcția de deplasare, ieșind de pe drumul comunal, rulând cu viteză excesivă pe mai multe drumuri de exploatare agricolă, iar apoi pe terenurile agricole arate de pe raza comunei Vicovu de Jos. 

Pe timpul urmăririi, pe fondul terenului accidentat, autoturismul urmărit a ieșit din raza vizuală a lucrătorilor de poliție, nemaiputând fi identificat inițial și s-a continuat urmărirea pe terenurile agricole, pe traseul urmelor lăsate de autoturismul în cauză, iar după circa 3 km, s-a constatat că autoturismul a ieșit de pe terenurile agricole într-un drum comunal neclasificat din zona denumită popular ”Câmp” din comuna Vicovu de Jos.

Continuându-se verificările în toată zona, autoturismul în cauză a fost identificat parcat pe partea dreaptă a unui drum comunal neclasificat, la o distanță de aproximativ 50 de metri de locuința tatălui suspectului.

La momentul identificării, autoturismul prezenta avarii în partea din față, iar ambele plăcuțe cu numere de înmatriculare lipseau, fiind rupte, dar în urma verificării în bazele de date după seria de șasiu, s-a stabilit faptul că autoturismul identificat parcat este autoturismul urmărit, care s-a sustras controlului.

În curtea casei se aflau atât tatăl cât și fiul acestuia care a ieșit în mod repetat din curte în drumul public și nu a cooperat cu lucrătorii de poliție în cadrul verificărilor efectuate, manifestând un comportament agresiv, agitat, fiind în mod evident sub influența alcoolului.

În aceste condiții echipajul de poliție a solicitat sprijin, în același loc fiind direcționată și o altă patrulă din cadrul Secției 3 Marginea.

Pe toată perioada cercetărilor la fața locului, suspectul s-a manifestat în permanență agresiv și nu a cooperat cu organele de poliție, iar după sosirea în sprijin a celorlalți doi lucrători de poliție, întrucât acesta manifesta în continuare un comportament recalcitrant, total necooperant și chiar agresiv verbal la adresa lucrătorilor de poliție, s-a procedat la imobilizarea și încătușarea forțată a acestuia, în drumul public din fața imobilului tatălui său.

Ulterior încătușării, suspectul a fost introdus în autospeciala de poliție și întrucât emana în mod evident halenă alcoolică, i s-a solicitat să fie testat cu aparatul etilotest omologat, însă a refuzat, dar pe drumul spre Spitalul Rădăuți a precizat că dorește să fie testat cu aparatul etilotest rezultatul testului fiind de 0,64 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Fiind condus la Spitalul Municipal Rădăuți, în vederea recoltării de mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, tânărul a refuzat prelevarea de mostre biologice în prezența personalului medical.

Efectuându-se verificări în bazele de date s-a stabilit faptul că suspectul nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar din fișa de cazier judiciar a acestuia s-a constatat că acesta se află în stare de recidivă postexecutorie fiind condamnat, pentru comiterea în mod repetat de infracțiuni la regimul circulației rutiere.

În acest caz polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”, iar în urma probatoriului administrat în cauză, față de suspect a fost dispusă continuarea urmăririi penale și a fost dispusă măsura reținerii preventive pentru o perioadă de 24 de ore.


Intră acum și în grupul de