Locurile de munca in strainatate, ultima sansa pentru salvarea multor suceveni


Intră acum și în grupul de

Situaţia economică existentă în ţara noastră precum şi numărul mare de disponibilizări înregistrate în ultima perioadă pe raza judeţului Suceava a provocat un val întreg de nemulţumiri în rândul populaţiei.

O ultimă şansă pentru mulţi dintre actualii şomeri o reprezintă programele EURES, prin care persoanele fără un loc de muncă au posibilitatea de angajare peste hotarele ţării noastre.

Oferta venită pe adresa AJOFM Suceava este foarte stufoasă şi cuprinde zeci de locuri de muncă “în afară”. Persoanele cele mai căutate sunt brutarii (preferabil cu experienţă dovedită între 2 şi 5 ani) ce ar putea să-şi găsească un loc de muncă în Grecia sau Spania, cadrele medicale de specialitate, asistenţii medicali sau muncitorii calificaţi în construcţii.

Salariile variază în funcţie de locul de muncă, de studiile necesare pentru desfăşurarea activităţii precum şi de disponibilitatea de a lucra în ture prelungite sau de multe ori pe parcursul nopţii.

Ultima ofertă primită pe adresa AJOFM Suceava vine din partea Danemarcei care caută personal pentru a lucra în ferme de mari dimensiuni de creştere a animalelor (cu precădere porci şi vaci). Angajaţii vor trebui să aibă grijă de animale de la naşterea lor şi până în momentul sacrificării.

Toţi doritorii ce vor un contract de muncă legal în Danemarca trebuie să ştie însă că există şi câteva condiţii de accedere pe unul din posturi, care nu pot fi încălcate. Astfel, candidatul trebuie să fie absolvent al unei facultăţi de profil agronomic, să fie foarte bun cunoscător al limbii engleze, să aibă disponibilitatea de a locui un timp îndelungat în Danemarca, iar vârsta să nu depăşească 30 de ani.

Pentru cei interesaţi, salariul este de 1300 de euro brut lunar, iar perioada minimă de angajare este de 18 luni.

“În cursul acestui an, un număr de 232 de persoane au fost consiliate cu privire la condiţiile de muncă şi viaţă din statele membre, modul de întocmire a unui CV Europass, modul de consultare şi aplicare la ofertele din Spaţiul Economic European. Numărul persoanelor de la care am obţinut un feedback precum că lucrează cu contract de muncă este de 16, dar în realitate poate fi mult mai mare deoarece persoanele care deja au început lucrul nu au posibilitatea să ne mai anunţe.

Concluzionând, se poate remarca faptul că sunt multe persoane care sunt interesate să ocupe un loc de muncă în afara graniţelor ţării, dar sunt nevoite să renunţe din motive de nepotrivire între limba solicitată şi calificările pe care le au, experienţă profesională care nu poate fi dovedită cu acte oficiale, motive familiale care nu le permit plecarea la data solicitată de angajator”, a declarat pentru NewsBucovina directorul executiv al AJOFM Suceava, Aurelia Focşa.


Intră acum și în grupul de