Material lemnos confiscat și amenzi de zeci de mii de lei aplicate de polițiștii suceveni după controale la firme din Vicovu de Sus, Brodina și Frătăuții Noi


Intră acum și în grupul de

Polițiști din cadrul Serviciul de Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au efectuat un control, joi, un control pe linia respectării prevederilor legale privind achiziţia, debitarea şi comercializarea materialelor lemnoase la două societăți de profil cu sediul social în orasul Vicovu de Sus.

Potrivit Poliției Județene Suceava, în urma efectuării balanței dintre stocurile scriptice raportate in SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate, echipa de control a constatat faptul că una dintre societățile comerciale nu deține in depozit cantitatea de 41,90 mc lemn rotund rășinoase.

De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a împrejmuit depozitul societății conform legislației silvice în vigoare. În acest caz au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale in valoare de 5.000 lei reprezentantului societății comerciale, conform Legii nr.171/2010,  iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 41,90 mc lemn rotund de esență răsinoase în valoare totală de 8.380 lei .

La cea de-a doua firmă, după efectuarea balanței dintre stocurile scriptice raportate în SUMAL 2.0 și stocurile faptice de material lemnos inventariate echipa de control a constatat faptul că firma deține în depozitul societății din localitatea Vicovu de Sus, cantitatea de 6,04 mc lemn rotund rășinoase, fără documente care să ateste proveniența legală.

De asemenea, s-a constatat faptul că operatorul economic nu a respectat obligația de a efectua fotografii corespunzătoare materialului lemnos transportat cu avizele de însotire electronice raportate in SUMAL 2.0.

În acest caz au fost aplicate 2 sancțiuni contravenționale in valoare de 5.000 lei reprezentantului societății comerciale, conform Legii nr.171/2010, iar ca măsură complementară s-a dispus confiscarea cantităţii de 6,04 mc lemn rotund de esență răsinoase în valoare totală de 1.209 lei.

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice cu sprijinul specialiştilor din cadrul Gărzii Forestiere au organizat şi desfăşurat, marți și miercuri, o acţiune  privind exploatarea, transportul, debitarea şi comercializarea materialului lemnos pe raza comunelor Brodina și Frătăuții Noi, ocazie cu care au fost verificate două societăți comerciale și aplicate 6 sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 lei.

În cadrul acțiunii polițiștii au confiscat cantitatea de 65,35 mc material lemnos în valoare de  53.067 lei.

Un alt caz a fost constatat de polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală  Vadu Moldovei care au oprit pentru control pe raza comunei Râșca autoutilitara condusă de un bărbat de 50 de ani din comuna Boroaia, care transporta material lemnos.

Întrucât conducătorul auto nu a putut prezenta documentele de proveniență pentru materialul lemnos transportat, polițiștii au cerut sprijinul specialiștilor silvici, care, în urma inventarierii au stabilit faptul că, acesta transporta cantitatea de 5,373 mc bușteni gater de esență rășinoase.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional pentru încălcarea Legii nr.171/2010 cu amendă în valoare de 2.000 lei, iar materialul lemnos în valoare de 3.137,83 lei a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Râșca.


Intră acum și în grupul de