100 de milioane de lei de la Ministerul Educatiei pentru finalizarea de lucrari la unele scoli (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

„Ne propunem să finalizăm şcolile viabile”, a declarat vineri la Gura Humorului, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a anunţat că ministerul de resort va aloca aproximativ o sută de milioane de lei pentru lucrări de construcţie la unităţile şcolare din ţară unde pot fi finalizate cât mai rapid lucrările, actul normativ urmând să fie emis în următoarele 30 de zile.

Funeriu a cerut Inspectoratelor şcolare să transmită ministerului o listă cu investiţiile prioritare, precizând că nu se va investi în şcoli ce vor rămâne fără copii. El a subliniat că în vizitele făcute în judeţe a văzut că sunt foarte multe unităţi şcolare care sunt foarte aproape de stadiul de finalizare şi că acestea sunt investiţii prioritare.

Funeriu a mai spus că, dintr-o estimare a ministerului, 85 la sută din copiii din ţară vor învăţa în şcoli autorizate sanitar sau în curs de autorizare sanitară în următorul an şcolar. Ministrul a precizat că nu vor fi închise şcoli în ţară unde nu sunt condiţii bune de transport spre o altă unitate şcolară. „Nu se pune problema să rămână copii pe dinafară care nu pot să fie transportaţi”, a spus Funeriu.

El a spus că se vor închide şcoli care nu au condiţii corecte şi de unde copiii pot fi transportaţi în condiţii optime spre alte şcoli unde pot beneficia de condiţii de învăţământ mai bune. „Scopul nostru este optimizarea oportunităţii educaţionale şi în plan secundar economia financiară. Cea mai mare economie o facem atunci când dăm copiilor o educaţie bună”, a spus Funeriu.

Ministrul Educaţiei a mai spus că va susţine ca în viitoarea grilă salarială, la intrarea în sistem salariul să fie mai mare decât cel actual, dar a evitat să spună de la ce sumă va propune să fie începută salarizarea în sistemul de învăţământ. „Eu cred că avem o problemă cu salariile la intrarea în sistem. Voi susţine ca pe aceste grile de salarizare profesorii să fie plasaţi într-un mod just, dar voi susţine de asemenea un mod de alocare a resurselor şi de cheltuire a banului public raţional şi pe măsura posibilităţilor României”, a mai declarat Funeriu.

El consideră că finanţarea pe elev va face ca alocarea de fonduri să fie raţională, pentru că este predictibilă şi va duce la o optimizare a reţelei şcolare şi a şcolilor.


Intră acum și în grupul de