Medicii suceveni care pleaca in strainatate, scutiti de deplasarile la Bucuresti pentru intocmirea dosarelor


Intră acum și în grupul de

De la 1 septembrie 2010, Ministerul Sănătăţii a simplificat modul de eliberare a documentelor necesare activităţii personalului medical şi a eficientizat sistemul circuitului documentelor. Începând din această lună, documentele care se eliberau numai la sediul Ministerului Sănătăţii, ca de exemplu certificatele de conformitate, cele care atestă obţinerea titlului de medic/medic dentist/farmacist/ medic specialist sau primar, adeverinţele de abilităţi dobândite, se pot solicita la direcţiile de sănătate publică. La sediul acestor instituţii se depun şi se eliberează aceste acte.

Măsura vine în sprijinul medicilor, farmaciştilor şi asistenţilor medicali care, începând cu luna septembrie, sunt scutiţi de drumurile pe care le făceau la Bucureşti pentru a depune sau a ridica actele necesare activităţii lor.

Pentru judeţul Suceava, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) preia solicitările privind eliberarea diverselor documente. Preluarea dosarelor se face după verificarea actelor depuse, urmând a fi înregistrate numai dosarele care conţin documentaţia completă. Dacă dosarul este transmis prin poştă către DSP Suceava, acesta se înregistrează, se verifică şi dacă este incomplet în termen de 5 zile lucrătoare se comunică solicitantului actele suplimentare care trebuie depuse.

Dosarele complete se vor comunica Ministerului Sănătăţii, prin poşta militară, în termen de 5 zile lucrătoare. Dacă există anumite situaţii deosebite, DSP solicită consultanţă direcţiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii telefonic sau prin poşta electronică.

În termen de 30 zile lucrătoare de la înregistrarea la Ministerul Sănătăţii, se vor emite certificatele solicitate şi se vor comunica documentele direcţiilor de sănătate publică.

Documentele emise de Ministerul Sănătăţii se vor înregistra în registre speciale la DSP şi se vor elibera titularilor sau împuterniciţilor acestora pe bază de semnătură.
În premieră, se vor acorda şi sancţiuni angajaţilor care întârzie lucrările. În cazul în care dosarele cu documente se transmit incomplete, Ministerul Sănătăţii va propune sancţionarea persoanelor vinovate, persoanele responsabile la nivelul DSP şi a directorului executiv, cu diminuarea drepturilor salariale cu 5 – 20% pe o perioadă de până la 3 luni.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi al DSP sunt afişate toate detaliile care vizează noile măsuri.

La nivelul judeţului Suceava, numărul medicilor suceveni care pleacă în străinătate, aproape dublu faţă de anul trecut. Dacă pe întreg parcursul anului 2009 au fost eliberate nouă certificate profesionale curente pentru medici suceveni care au plecat în străinătate, până la mijlocul acestui an tot atâţia medici au plecat deja din sistemul sanitar sucevean. Cea mai des întâlnită destinaţie a medicilor care părăsesc sistemul sanitar sucevean este Franţa, urmată de Anglia, unde remuneraţiile sunt mai mari, şi foarte puţini ajung în Italia sau Spania. La nivelul judeţului Suceava, există puţin peste 400 de medici, iar necesarul ar fi de circa 700.

Patru dintre cererile de plecare în străinătate în acest an a medicilor suceveni au fost pe medicina generală şi câte un medic de la Radiologie, Urgenţă, Medicina Muncii, Alergologie şi Chirurgie Infantilă. „Raportând la cele 42 judeţe, nouă medici pe judeţ este foarte mult. Suntem în situaţia de a rămâne fără forţă de muncă specializată. Motivaţia lor sunt salariile mizere şi condiţiile de muncă, comparând cu ce se oferă în străinătate. După 16 ani de studii ca să ajungi medic, plus alţi şase-şapte ani până să devii specialist, ăsta e rezultatul la care ajungi. Pleacă medicii relativ tineri, între 30-40 de ani, care încă au perspectiva unei afirmări, care-şi doresc activităţi lungi şi prospere”, spune reprezentanţii Colegiului Judeţean al Medicilor Suceava, Ioan Miheţiu.


Intră acum și în grupul de