Transport ilegal de 47 de mc de lemn confiscat la Marginea, iar un autocamion cu remorcă în valoare de 50.000 de euro a fost indisponibilizat


Intră acum și în grupul de

Polițiștii suceveni au identificat, marți, în trafic, la Marginea un transport ilegal de material lemnos pentru care a fost prezentat un aviz de însoțire care fusese deja folosit, dar marfa nu fusese recepționată pentru a nu exista în aplicația SUMAL ca transport finalizat.

Astfel, patrula de siguranță publică din cadrul Secției nr. 3 de Poliție Rurală Marginea, a oprit marți dimineața pentru control ansamblul de vehicule format din autoutilitara Mercedes-Benz Actros și remorca Rema, ambele încărcate cu materiale lemnoase, pe DC neclasificat din comuna Marginea.

Șoferul, un bărbat din Vicovu de Jos, a prezentat pentru control documentele personale și cele ale ansamblului auto, iar pentru materialele lemnoase transportate a precizat că nu posedă asupra sa avizele de însoțire în format electronic, menționând că acestea se află la administratorul societății.

Polițiștii au interogat aplicația SUMAL și au constatat că pentru autoutilitara Mercedes Benz Actros, a fost emis avizul de însoțire pentru cantitatea de 18,9975 mc lemn rotund rășinoase, iar pentru remorcă pentru cantitatea de 31,8311 mc lemn rotund rășinoase.

Totodată, polițiștii au verificat traseul transportului de material lemnos în cauză și au constatat că respectivul ansamblu auto apărea ca fiind pe raza comunei Marginea, la o distanță destul de apropiată de depozitul firmei, situație ce nu corespundea cu realitatea.

Șoferul a spus că receptorul GPS al dispozitivului mobil cu avizele de însoțire în format electronic, se află la administratorul societății care urmează să se prezinte la fața locului.

Totodată, polițiștii au analizat traseul de deplasare al ansamblului auto în aplicația SUMAL, în timp real, observându-se faptul că traseul se înregistra în mod fictiv, ansamblul auto era în mișcare și se deplasa către zona în care autovehiculul a fost oprit anterior de către lucrătorii de poliție.

La scurt timp a ajuns și administratorul firmei care a prezentat dispozitivul tip mobil cu avizele de însoțire în format electronic, iar polițiștii au analizat și comparat fotografiile cu încărcăturile de materiale lemnoase, introduse în aplicația SUMAL, cu materialele lemnoase identificate fizic pe ansamblul auto, constatând că acestea nu corespund.

În aceste condiții ansamblul auto a fost condus la un depozit din administrarea Ocolului Silvic Marginea, unde s-a solicitat la fața locului lucrători din cadrul Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii materialului lemnos care au stabilit că în camion se afla o cantitate totală de 17,21 mc lemn rotund esență rășinoase, iar în remorcă o cantitate totală de 29,78 mc lemn rotund esență rășinoase.

Polițiștii au avut suspiciuni cu privire la proveniența materialului lemnos și la posibilitatea efectuării unui transport în mod repetat în baza aceluiași aviz de însoțire mai ales că materialul lemnos nu corespunde din punct de vedere al volumului și al speciei cu cele înscrise în avizele de însoțire, au fost continuate cercetările, fiind ridicate mai multe înregistrări video de la diferite locații de pe traseul parcurs de auto în cauză.

 Astfel, s-a constatat faptul că în dimineata de miercuri acest ansamblu auto a efectuat un transport de material lemnos, în baza avizelor mai sus la o o firmă din comuna Marginea fără ca marfa să fie recepționată conform normelor SUMAL, astfel transportul nefiind operat în aplicație ca fiind finalizat.

Ulterior efectuării acestui transport, ansamblu auto a fost surprins pe camerele de supravaghere video, în timp ce se deplasa către Cantonul Silvic, fără a fi încărcat cu materiale lemnoase, iar apoi acesta a ieșit din zona fondului forestier, însă de această data fiind încărcat cu materiale lemnoase.

S-a stabilit faptul că al doilea transport de material lemnos a fost efectuat în mod ilegal, iar întreaga cantitatea de material lemnos, respectiv de 46,99 mc lemn rotund esență rășinoase brad și molid, în valoare totală de 26.411,90 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

Totodată, ansamblul auto format din autoutilitară și remorcă în valoare de circa 50.000 de euro a fost indisponibilizat și s-a procedat la sigilarea acestuia în spațiul special amenajat al IPJ Suceava.

În acest caz a fost deschis și dosar penal pentru transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documente specifice de transport.


Intră acum și în grupul de