Peste 130 de titulari suceveni au luat drumul strainatatii


Intră acum și în grupul de

Anul şcolar a început la Suceava cu 141 de profesori suceveni mai puţini, dintre care 134 sunt titulari care au solicitat concediu fără plată pentru un an, în timp ce alţi 7 au demisionat din învăţământ. Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, din totalul cererilor de concedii fără plată, 56 sunt pentru nevoi speciale, 71 pentru studii, iar şase pentru creşterea copilului până la vârsta de trei ani.

Comparativ cu anul trecut, numărul profesorilor care apelează la concediile fără plată, pentru a munci de fapt în străinătate, este în creştere, susţine şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Petru Carcalete. Acesta a menţionat că numărul acestora fluctuează: „Unul vine, altul pleacă şi fluctuaţia e mare şi continuă”, în timpul unui an şcolar.

Este vorba de dascălii titulari, numai aceştia având dreptul la concedii fără plată, care, dacă nu se mai întorc „pierd titulatura”, a spus Petru Carcalete.

Potrivit legii, orice cadru didactic titular poate beneficia, odată la 10 ani, de concediu fără plată de un an, fără a justifica pentru ce are nevoie, iar pentru studii poate avea concediu fără plată timp de 3 ani, care poate fi prelungit cu încă un an numai cu încă unul cu aprobarea IŞJ. „Dacă urmează o şcoală în străinătate are drept la 3 ani de concediu fără plată şi la încă un an, în situaţii speciale cu aprobarea inspectorului general. Sunt situaţii de cadre didactice ce nu s-au mai întors şi au pierdut titulatura”, a afirmat şeful IŞJ Suceava.


Intră acum și în grupul de