Centrul Judetean de Transfuzie Sangvina Suceava acopera doar 70 la suta din necesarul de sange


Intră acum și în grupul de

În urma donărilor de sânge, Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava reuşeşte să acopere aproximativ 70 la sută din cerinţele spitalelor. „Nu se acoperă integral cerinţele, ci cam 70 la sută, în schimb urgenţele sunt acoperite integral”, a precizat Maria Pilat, directorul CJTS Suceava. Potrivit acesteia, în luna august, s-au prezentat la centru un număr de 554 donatori, iar în luna septembrie, 540, însă se aşteaptă ca în următoarea perioadă donatorii să vină în număr mai mare.

Maria Pilat a subliniat că o problemă se întâmpină la RH-ul negativ, întrucât această categorie de donatori este în număr mai mic şi nu se poate asigura cantitatea necesară.

Directorul CJTS Suceava a arătat că baza sunt donatorii fidelizaţi. „Sunt testaţi şi ne bazăm pe ei. În ultimul timp, vin din ce în ce mai mulţi tineri ceea ce ne bucură pentru că fidelizaţii înaintează în vârstă şi trebuie înlocuiţi”, a declarat Maria Pilat.

Pe de altă parte, a crescut şi numărul rebuturilor. „Se mănâncă gras. Cu 48 de ore înainte de donare trebuie să se mănânce mai cumpătat şi să se bea lichide, iar în dimineaţa donării trebuie să se servească un mic dejun uşor, sărac în grăsimi, iar donatorul trebuie să fie hidratat şi odihnit”, a precizat directorul CJTS Suceava.
Cât priveşte donatorii, aceasta a subliniat că vrea să creadă că majoritatea vin din spirit civic, nu pentru tichetele de masă primite, deşi este criză şi probabil unii vin pentru acestea.

Toţi cei care vin să doneze sânge primesc la o donare şapte tichete a câte 8,48 lei, respectiv 59,36 de lei.

Potrivit normelor în vigoare, intervalul de timp între donări trebuie să fie de cel puţin 72 de zile. La o donare se recoltează 400 ml de sânge, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator deoarece organismul are permanent în rezervă 300-400 ml de sânge, pe care îl foloseşte când se depun eforturi fizice mari, precum şi capacitatea de a reface repede sângele donat, respectiv în 3-4 ore din punct de vedere cantitativ şi în 14 zile din punct de vedere calitativ.


Intră acum și în grupul de