Ziua Drapelului, Ziua Constituției și Ziua Diasporei – sărbătorite de etnicii poloni din județul Suceava la POiana Micului


Intră acum și în grupul de

Etnicii polonezi din România au sărbătorit sâmbătă, în avans, în localitatea suceveană Poiana Micului trei mari sărbători naționale.

Este vorba despre Ziua Diasporei Poloneze și Ziua Drapelului Republicii Polone care se sărbătorește pe data de 2 mai și Ziua Constituției , care comemorează adoptarea primei constituții scrise moderne din Europa modernă la data de 3 mai 1791 și a doua din lume, după Constituția americană.

Etnicii poloni care trăiesc în Bucovina sărbătoresc aceste zile în mod tradițional în Poiana Micului.

Festivitățile au început cu Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, care a fost prezidată de capelanul polonezilor din dieceza de Iași, pr. dr. Stanislav Ioan Cucharec împreună cu capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova pr. Łukasz Węgłowski, parohul din Poiana Micului, pr. Alin-Cătălin Butnaru, pr. Răzvan Mătășel, paroh în Gura Humorului și pr. Ionuț Pal, paroh din Moara. Predica a fost rostită de capelanul Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova, pr. Łukasz Węgłowski.

În timpul liturghiei, garda de onoare cu drapelul a fost efectuată de militarii schimbului X al Contingentului Militar Polonez care staționează la Craiova și care au participat la festivități împreună cu comandantul lor, maiorul Przemysław Beczek. La eveniment au fost prezenți: prefectul județului Suceava –Alexandru Moldovan, subprefectul județului Dolj – Mariana Venera Popescu împreună cu reprezentanții Ascociației Macedonenilor din România, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava – Niculai Barbă, primarul comunei Mănăstirea Humorului – Viorel Croitoru, președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher împreună cu prim-vicepreședintele Victoria Longher. 

După liturghie, în fața bisericii, locuitorii din Poiana Micului și reprezentanții tuturor organizaților locale din întreaga Bucovină au fost întâmpinați de președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher. De asemenea tuturor s-au adresat și oaspeții prezenți la eveniment.

Apoi ansamblul „Mała Pojana” a ținut un spectacol, prezentându-și folclorul propriu muntenesc și cel polonez. Evenimentul s-a încheiat cu un picnic la Casa Polonă din localitate.


Intră acum și în grupul de