DSP Suceava a solicitat peste 200.000 doze de vaccin antigripal pentru acest sezon

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a trimis Ministerului Sănătăţii necesarul de vaccin antigripal pentru acest sezon. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, data până la care trebuia trimisă situaţia este 15 octombrie, pentru ca Ministerul Sănătăţii să demareze Campania de vaccinare gratuită împotriva gripei de sezon, la sfârşitul acestei luni.

În 2010, Ministerul Sănătăţii are în plan utilizarea unui număr de 1.300.000 de doze de vaccin gripal pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Astfel, potrivit ministerului vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi.

În judeţul Suceava, anul trecut din necesarul de 150.000 doze de vaccin antigripal pentru toate categoriile de risc, s-au primit doar puţin peste 43.000 doze, respectiv a cincea parte din cauza finanţării insuficiente. Pentru vaccinarea antigripală, ministerul a ales din categoriile de risc, care de regulă primeau acest vaccin, doar persoanele de 65 de ani şi peste această vârstă, fiind excluşi copii din centrele de plasament, persoanele cu HIV, bolnavii cronici etc.

Adrian Popescu a precizat că lista trimisă ministerului privind necesarul din acest an include aproximativ 205.000 persoane dintre care circa 100.000 sunt bătrâni, 4000 reprezintă personal medical, iar restul fac parte din celelalte categorii de risc.