Seful IPJ Suceava, ingrijorat de violenta in scoli


Intră acum și în grupul de

După ce subprefectul de Suceava, Angela Zarojanu, a declarat la o şedinţă cu directorii de şcoli din judeţ că siguranţa în şcoli trebuie să fie prioritară, iar primăriile trebuie să includă în bugete bani pentru acest capitol, şi şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava se arată îngrijorat de fenomen.

„Violenţa în şcoală este una din problemele societăţii contemporane. Nu este o problemă a elevilor, a părinţilor sau a cadrelor didactice, este o problemă a întregii societăţi. Zilnic primim informaţii prin intermediul mass-mediei sau uneori auzim personal de un act de violenţă comis în şcoli sau în perimetrul acesteia. Ceea ce este alarmant este faptul că pe zi ce trece realizăm că violenţa subiectivă care ţine de atitudine -jigniri, umilire, dispreţ, escaladează în forme grave, ajungându-se chiar şi la crime”, precizează şeful IPJ Suceava, comisar şef de poliţie Nicuşor Ioan Todiruţ.

În opinia acestuia, chiar dacă noţiunea de violenţă este deseori abordată în relaţie cu agresivitatea, înţelegerea acestui fenomen presupune cunoaşterea nu numai a formelor de manifestare, ci şi a cauzelor acestui fenomen care ţin şi de exteriorul şcolii. După părerea specialiştilor, factorii favorizanţi sunt mediul familial, mediul social şi aspecte care ţin de personalitatea fiecărui individ.

„Mediul familial, ca factor favorizant este una din cele mai importante surse ale agresivităţii. Părinţii care se confruntă cu dificultăţi financiare majore, dar şi cu dificulăţi psihologice -experienţa unui divorţ sau diverse traume emoţionale, nu sunt disponibili pentru a asculta problemele copiilor lor. Consumul de alcool sau droguri, neglijenţa, lipsa de comunicare sau afecţiuni sunt numai câteva din aspectele care marchează profund viaţa şi dezvoltarea unui adolescent. Aceste traume emoţionale îşi pun amprenta în sufletul copilului, astfel că atunci când va creşte are foarte multe şanse să devină un părinte „la fel de bun ” ca cel pe care îl are”, spune şeful IPJ Suceava.

În ceea ce priveşte regulile pe care un copil trebuie să le respecte, acestea necesită un efort din partea părinţilor pentru găsirea formulei adecvate, este de părere Ioan Nicuşor Todiruţ.

„Vechile proverbe româneşti „Bătaia este ruptă din rai” sau „Unde dă mama creşte” nu îşi mai găsesc aplicabilitatea în condiţiile societăţii actuale. Exigenţele prea mari sau lipsa unei minime exigenţe parentale îl pot determina pe copil să refuze sarcinile de învăţare sau cerinţele profesorilor săi, transformându-l într-un rebel. Mediul social, este un alt factor favorizator al violenţei în şcoală. Situaţia economică incertă, criza locurilor de muncă, nesiguranţa zilei de mâine produc o adevărată confuzie în rândul tinerilor ajungând să se întrebe dacă mai este importantă continuarea studiilor. Trăsăturile de personalitate, instabilitatea emoţională, dar şi problemele specifice adolescenţei, au legătură şi ele cu comportamentul violent al acestora. Nu întotdeauna profesorul diriginte sau învăţătorul poate rezolva aceste probleme. Dacă au fost constatate câteva din problemele enumerate mai sus este necesară alcătuirea unei echipe formate din părinţi, psihologi şi medici pentru soluţionarea problemelor identificate.
Acestei echipe i se poate adăuga cu succes şi poliţistul de proximitate, al cărui rol este cel de a identifica problema şi de a contribui în măsura competenţei profesionale la soluţionarea acesteia”, susţine şeful IPJ Suceava.

Acesta mai adaugă faptul că, tocmai pentru rezolvarea acestui deziderat lucrătorii din cadrul Compartimentul de Analiză şi Prevenirea a Criminalităţii de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava alături de colegii lor, poliţiştii de proximitate, de la Poliţiile Municipale şi Orăşeneşti au intensificat activităţile de prevenire desfăşurate în şcoli şi licee din judeţul Suceava.

„Pregătirea antiinfracţională, dar şi cea antivictimală au constituit doar câteva dintre subiectele abordate. Aceste activităţi s-au bucurat de interesul elevilor, dovadă fiind numărul mare de întrebări referitoare la temele discutate pe care le-au pus elevii lucrătorilor I.P.J. Suceava”, mai subliniază şeful IPJ Suceava cu menţiunea că, în cadrul acţiunilor au fost înmânate o serie de materiale informativ – preventive.


Intră acum și în grupul de