Poliția Suceava atenționează asupra riscurilor de înșelăciune în contextul Zilelor Sucevei: Metoda „ghicitului” face victime în rândul persoanelor tinere, de obicei, de sex feminin


Intră acum și în grupul de

Evenimentele religioase, culturale și artistice planificate în contextul celebrării Zilelor Sucevei în această perioadă generează cetățenilor onești un sentiment de relaxare și uneori de tratare cu superficialitate a unor situații ce pot să ducă la un risc victimal crescut, a transmis, duminică, Poliția Județeană Suceava.

Potrivit sursei citate, realitatea spune că oriunde este sărbătoare, bucurie, relaxare, cineva va încerca să profite pentru a-și asigura un beneficiu financiar facil.

Poliția Suceava subliniază că de secole, escrocii au reușit să facă un veritabil stil de viață din a obține venituri ilicite pe seama naivității celor pe care reușesc să îi convingă de faptul că au capacități supranaturale, pe care le pot folosi pentru a le ghici viitorul, a lega/dezlega descântece sau alte asemenea povești.

„Deși trăim în secolul al XXI-lea, metoda ”ghicitului” încă își găsește, sporadic, succesul în rândul unora dintre noi. Dacă celelalte moduri de operare vizează vârstnicii, metoda ”ghicitului” face victime în rândul persoanelor tinere, de obicei, de sex feminin”, arată IPJ Suceava.

Sursa citată subliniază că ”ghicitoarele” își oferă serviciile pentru sume modice, contra cărora solicită potențialelor victime să își pună bijuteriile într-un șervețel sau o batistă, pentru a le descânta, legându-le, ulterior, de un obiect de vestimentație al acestora.

Pentru ca ”descântecul” să aibă efect, victimelor li se spune să nu deschidă batista o anume perioadă, interval în care ghicitoarea are suficient timp pentru a dispărea din câmpul infracțional. Când victima începe să aibă suspiciuni cu privire la veridicitatea celor întâmplate, abia atunci realizează că batista cu bijuterii a fost schimbată cu una asemănătoare, înăuntrul căreia se află niște obiecte fără valoare (de regulă, niște pietricele).

Polițiștii fac apel sucevenilor să nu dea curs ofertei așa-zișilor ghicitori sau clarvăzători, indiferent cât de tentați sunt să își satisfacă curiozitatea cu privire la capacitățile lor supranaturale.

În cazul în care sunteți victime ale unor astfel de abordări sau infracțiuni, apelați SNUAU 112 și solicitați ajutorul și sprijinul Poliției.


Intră acum și în grupul de