Poliția Suceava: Încă o zi în care în toate evenimentele rutiere au fost implicați bicicliști sau conducători de mopede


Intră acum și în grupul de
Imagine ilustrativă

Poliția Județeană Suceava a anunțat, luni, că ziua de duminică a fost încă una în care în toate evenimentele rutiere au fost implicați bicicliști sau mopediști.

Astfel, duminică, în jurul orei 17:50, un tânăr de 17 ani, din Preutești în timp ce conducea un moped pe DC Basarabi, com. Preutești, a acroșat oglinda unui autotusrim parcat pe partea laterală, după care a căzut pe carosabil.

În urma producerii accidentului a rezultat accidentarea ușoară a conducătorului mopedului.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, urmând să i se recolteze probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

Din verificările efectuate în baza de date s-a constatat faptul că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie sau subcategorie de autovehicule.

 În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: ”conducere fără permis de conducere”, ”conducerea unui vehicul neînmatriculat sau înregistrat”, și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prev. și 336 alin. 1 C.P.

Tot duminică, în jurul orelor 1820, un copil de12 ani, din Valea Moldovei în timp ce conducea bicicleta pe D.C. 28, în interiorul localității Valea Moldovei, a pierdut controlul asupra direcţiei şi a căzut pe partea carosabilă, suferind leziuni.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală uşoară a biciclistului, care a fost transportat la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului.

Cercetările vor fi continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, cauza urmând a fi soluţionată procedural sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă (autoaccidentare).

În aceeași zi, la orele 22.25, un bărbat de 24 de ani din Fântânele a condus mopedul pe DJ 290 în localitatea Fântânele a părăsit partea carosabilă intrând în coliziune cu capatul podețului ce face accesul în curtea căminului cultural. În urma impactului acesta a suferit leziuni fiind transportat cu o ambulanță la Spitalul Județean Suceava pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 1,08 mg/l alcool pur în aer expirat și i-au fost recoltate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere, pentru nicio categorie.

În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: „conducerea unui autovehicul fără permis de conducere”, „vătămare corporală din culpă” și „conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau altor substanțe”/

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.

Poliția reamintește:

– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public. Nu consumați alcool și vă urcați pe bicicletă!

– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.

– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.

– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.

– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.


Intră acum și în grupul de