Dozele de vaccin antigripal sunt pe drum


Intră acum și în grupul de

La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava urma să sosească luni, după-amiază prima tranşă de aproape 70.000 doze de vaccin antrigripal. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu, conform ordinului MS privind repartiţia vaccinului gripal sezonier pentru sezonul 2010-2011, judeţului Suceava i s-a repartizat o primă tranşă de 69.500 de doze de vaccin, cantitate suficientă pentru demararea campanie de vaccinare.

„Vaccinurile sunt pe drum. A fost trimisă o maşină mare după ele, întrucât cu acelaşi transport sosesc şi alte tipuri de vaccin, iar temperaturile sunt pozitive şi acestea trebuiesc aduse în lăzi frigorifice”, a precizat luni, la prânz, Adrian Popescu.

Acesta a mai spus că marţi dimineaţă, vaccinurile vor fi distribuite compartimentelor teritoriale de sănătate publică din judeţ, urmând ca apoi să ajungă la medicii de familie şi unităţile spitaliceşti pentru a începe săptămâna aceasta campania de vaccinare.

Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ECDC.

Lista trimisă Ministerului Educaţiei privind necesarul din acest an include aproximativ 205.000 persoane dintre care circa 100.000 sunt bătrâni, 4000 reprezintă personal medical, iar restul fac parte din celelalte categorii de risc.

În judeţul Suceava, anul trecut din necesarul de 150.000 doze de vaccin antigripal pentru toate categoriile de risc, s-au primit doar puţin peste 43.000 doze, respectiv a cincea parte din cauza finanţării insuficiente. Pentru vaccinarea antigripală, ministerul a ales din categoriile de risc, care de regulă primeau acest vaccin, doar persoanele de 65 de ani şi peste această vârstă, fiind excluşi copii din centrele de plasament, persoanele cu HIV, bolnavii cronici etc.

Pentru anul acesta, Ministerul Sănătăţii a finalizat achiziţia unui număr de 1.300.000 de doze de vaccin gripal trivalent ce conţine tulpinile recomandate de OMS– H1N1, H3N2 şi B.

Cele 1.300.000 de doze au costat 14.400.000 lei şi au fost comandate la Institutul Naţional de Cercetare -Dezvoltare Cantacuzino şi achitate din fonduri bugetare ale Ministerului Sănătăţii pentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Persoanele ce nu intră în categoriile de risc îşi pot procura vaccin antigripal de la furnizorii de produse farmaceutice cu preţuri cuprinse între 28 şi 35 lei.


Intră acum și în grupul de