5 noiembrie, ultima zi de inscriere la Concursul National de Matematica „LUMINA MATH”

Elevii claselor IV-VIII se pot înscrie, până pe 5 noiembrie, a.c., la cea de-a XIV-a ediţie a Concursului Naţional de Matematică LUMINA MATH, organizat de LUMINA Instituţii de Învăţământ în parteneriat cu Universitatea LUMINA şi Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului.

Concursul, care va avea loc pe 27 noiembrie 2010, între orele 9:00 şi 11:00, se va susţine în fiecare judeţ, în centre stabilite de inspectoratele judeţene şi care vor fi comunicate şcolilor până pe 20 noiembrie.

Înscrierea în concurs se va face online, pe site-ul competiţiei, www.luminamath.ro, sectiunea Înscrieri. Fiecare şcoală va desemna un profesor responsabil cu înscrierea elevilor in sistemul online. Elevii care doresc să participe la LUMINA MATH vor contacta profesorul delegat al şcolii pentru a fi înscrişi pe site-ul concursului şi vor achita către acesta taxa de înscriere în valoare de 15 lei.

Subiectele concursului LUMINA MATH vor consta în probleme tip grilă în număr de 30 pentru clasa a IV-a şi 40 pentru clasele V-VIII.

Concursul are drept obiective: atragerea copiilor către ştiinţele exacte, familiarizarea elevilor cu atmosfera de examen şi testele de tip grilă şi pregătirea acestora pentru testarea de tip european.

Elevii, care în urma concursului, vor ieşi pe primele 20 de locuri în clasamentul pe ţară, pentru fiecare nivel de clasă vor primii premii în bani şi diplome. În funcţie de performanţele lor, tinerii matematicieni vor fi recompensaţi astfel: locul I – 800 lei, locul II – 600 lei, locul III – 400 lei, locurile IV şi V-300 lei, locurile VI-X – 200 lei, XI-XX – 150 lei.

În plus, se va premia cu o excursie în Istanbul (Turcia), primul elev de la fiecare nivel de clasă, în judeţele în care se s-au înscris minim 300 de elevi pentru fiecare dintre clasele IV-VIII.

Valoarea totală a premiilor Concursului Naţional de Informatică LUMINA MATH este de aproximativ 7000 euro (6000 euro premii în banii şi excursii în Turcia). Ediţia precendentă a LUMINA MATH, desfăşurat în toamna lui 2009 s-a bucurat de un record de participare, numărul elevilor înscrişi, la nivel naţional, depăşind 32.000.

Informaţii detaliate despre concursul LUMINA MATH se pot regăsi pe www.luminamath.ro.

LUMINA MATH este un concurs de matematică a cărei primă ediţie s-a desfăşurat la Bucureşti şi Constanţa în anul şcolar 1997-1998 numai pentru elevii clasei a VIII-a. La prima ediţie au participat aproximativ 600 de elevi. Intrebările au fost alese din probleme de logică. Datorită cererii din partea profesorilor şi a inspectoratelor şcolare organizatorul concursului LUMINA Instituţii de Învăţământ a extins această competiţie şi pentru clasele V, VI si VII. In anul 2005, s-a ajuns la o participare de aproximativ 11500 de elevi din 21 de judete.

În 2008, concursul LUMINA MATH s-a transformat în concurs cu un caracter naţional, desfăşurându-se la nivelul întregii ţări ca urmare a parteneriatului cu MECI. De asemenea, 2008 a fost primul an în care s-au putut înscrie şi elevii claselor a IV-a. Ultima ediţie LUMINA MATH, desfăşurată în noiembrie 2009, s-a bucurat de un record de participare, de 32.510 elevi din 42 de judeţe şi 1227 de şcoli din toată ţara.