Adeverintele de asigurat, inlocuite, de anul viitor, de cardurile nationale de sanatate


Intră acum și în grupul de

Aproape zilnic 100 de persoane se prezintă la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru a li se elibera adeverinţa care le atestă calitatea de asigurat. De anul viitor, acestea ar putea fi înlocuite cu un card naţional de sănătate. Cel puţin aşa prevede un proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Sănătăţii, potrivit căruia cardul naţional de sănătate se va elibera contra cost şi va spune totul despre bolnav.

„Cardul va fi emis prin intermediul sistemului informatic unic integrat, SIUI. Implementarea lui va îmbunătăţi mecanismul de control pentru evidenţele, raportările şi decontările serviciilor medicale, va asigura accesul rapid al furnizorilor de servicii medicale la un minim de date medicale necesare deciziei medicale, în special în caz de urgenţe medicale. De asemenea, asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi să vină la Casa de Asigurări de Sănătate pentru a obţine adeverinţele de asigurat care să confirme statutul de asigurat”, a precizat luni, directorul interimar al CAS Suceava, Victor Cristi Bleorţu.

Astfel, cardul va cuprinde informaţii minime despre asigurat şi va stoca, pe un cip, datele medicale ale acestuia. Concret, cardul naţional de sănătate va conţine două feluri de date. Primele vor face referire la datele de identitate ale persoanei asigurate, şi anume codul numeric personal, codul de asigurat, data expirării cardului, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul. Celelalte vor viza sănătatea asiguratului, respectiv boli cu risc vital, grupa sanguină şi Rh, numărul de solicitări de servicii medicale prin codul furnizorului, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, statusul de asigurat: sănătos sau bolnav cronic, status donor organe, precum şi alerte speciale: tratamente speciale, proteze. În ultima secţiune vor fi incluse şi informaţii despre medicul de familie: nume, prenume, date contact sau date referitoare la coasiguraţi.

Costurile acestui card naţional de sănătate vor fi suportate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, împreună cu asiguratul. Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, cardul se va emite individual pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 14 ani.


Intră acum și în grupul de