Multi donatori de sange respinsi, in luna noiembrie


Intră acum și în grupul de

Numărul donatorilor de sânge ce s-au prezentat în luna noiembrie la Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină (CJTS) Suceava este de aproximativ 500, însă numărul celor care au venit iniţial, a fost mult mai mare, a informat directorul CJTS Suceava, medicul Maria Pilat. „Au fost foarte mulţi respinşi. A crescut numărul de donatori la prima donare, dar mulţi nu cunosc condiţiile de donare. Aceştia sunt rude, prieteni, vecini ale celor internaţi şi vin din dorinţa de a-i ajuta, dar nu ştiu că trebuiesc respectate nişte condiţii”, a declarat Maria Pilat.

Aceasta a explicat că, zilnic, au existat donatori iniţiali, ce au fost respinşi, fiind zile în care s-au înregistrat şi 7-10 respinşi. „Aveau diferite afecţiuni cronice, erau sub tratament, sau nu se încadrau în limita de vârstă sau erau cardiaci, anemici, obezi cu colesterolul mare, sau după ce au consumat băuturi alcoolice. Suntem o zonă în care se consumă cam mult alcool. În concluzie, când creşte numărul de donatori iniţiali, creşte şi cel al respinşilor”, a subliniat directorul CJTS Suceava.

CJTS Suceava a onorat toate solicitările, însă de două săptămâni se înregistrează un deficit la grupa A II. „Din nefericire, solicitările sunt pe A II”, a spus Maria Pilat, adăugând că unitatea nu se confruntă cu lipsă de reactivi, pungi sau tichetele de masă ce se acordă donatorilor, în schimb se aşteaptă o rectificare bugetară pentru a se putea achita utilităţile. „Aşteptăm o rectificare bugetară pentru a nu intra în noul an cu datorii. La utilităţi, în luna decembrie factura va fi mai mare pentru că s-a dat drumul şi la căldură”, precizat directorul CJTS Suceava.

Pentru luna decembrie se preconizează un număr mai mare de donatori.


Intră acum și în grupul de