Din traditionalism, femeile isi accepta statutul de victime


Intră acum și în grupul de

În cadrul Forumului „Ia atitudine! Indiferenta te face complice!” dedicat luptei împotriva violenţei asupra femeii, organizat luni, ideea de bază a discuţiilor a fost aptul că „ceea ce găsim în societate, găsim şi în mediul familial”. Inspectorul de poliţie, sociolog Ileana Iacob, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava a declarat că, mai mult de o treime din infracţiunile de violenţă au la bază lipsa controlului emoţional, pe fondul consumului de alcool, dar şi a lipsei de educaţie.

„90 % dintre agresori sunt bărbaţi, cu o istorie personală cu abuz, imaturitate emoţională, atitudine negativă faţă de femeie. Avem un anumit tradiţionalism în acceptarea rolului de bărbat şi femeie în societate. Tinerele sunt crescute în familie în spiritul acceptării supunerii în faţa bărbatului, şi a acceptării violenţelor şi abuzurilor acestora. Copiii preiau ceea ce văd în familiile lor. Agresivitatea bărbaţilor face parte din modelul social masculin. Nu ştiu să-şi controleze frustrările şi dezvoltă un comportament agresiv”, a spus Ileana Iacob.

Aceasta a menţionat că, în primele 9 luni ale acestui an au avut loc 91 de infracţiuni de lovire şi alte violenţe, dintre care un sfert sunt infracţiuni intrafamiliale. La acestea se mai adăugă şi 29 de ameninţări.

Concluzia finală a fost aceea că femeile nu sunt informate, nu-şi cunosc drepturile, „stau şi îndură” de frica ideii că vor fi singure şi a faptului că nu se vor descurca financiar, în condiţiile în care au mai mulţi copii.


Intră acum și în grupul de