Peste 2300 de cazuri de violență în familie raportate în județul Suceava în acest an. Polițiștii suceveni au emis 220 de ordine de protecție


Intră acum și în grupul de

În primele 10 luni ale anului în curs, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au intervenit la 2319 de cazuri de violență în familie, fiind emise aproximativ 220 de ordine de protecție provizorii, potrivit IPJ Suceava.

Potrivit sursei citate în 130 de situații polițiștii au dispus evacuarea temporară a agresorului, indiferent dacă acesta era sau nu proprietarul locuinței comune.

Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis direct de polițist, având un caracter executoriu, fără termen și fără somație și o valabilitate de cinci zile. În această perioadă, victima poate solicita instanței de judecată emiterea unui ordin de protecție care poate avea o durată de până la șase luni.

Din cele 1.617 infracțiuni constatate la Legea nr.217/2003, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, cele mai multe sunt loviri sau alte violențe (1076), amenințări (169) și abandon de familie (206).

Cum putem ajuta o persoană cunoscută care este victima unei forme de violență domestică?

Poți ajuta ascultând cu răbdare. Nu judeca și spune-i că îi ești alături și că îți dorești ca aceasta să aibă suficientă încredere în tine încât să îți spună ce i se întâmplă.

RECUNOAȘTE – Primul pas este recunoașterea problemei și identificarea semnalelor de alarmă ale abuzului. Semnele pe care ar trebui să le cauți sunt schimbările bruște în comportament sau semnale ce țin de prezența la serviciu.

RĂSPUNDE – Crede întotdeauna un angajat care îți spune că este victima violenței domestice și nu îi cere „să dovedească” acest lucru. Asigură-l în permanență că organizația înțelege modul în care abuzul îi poate afecta activitatea la locul de muncă și că poate beneficia de asistență.

OFERĂ ASISTENȚĂ – Oferă-i datele de contact ale celui mai apropiat serviciu de asistență care poate fi găsit. Oferă-i susținere vizavi de orice schimbare necesară la locul de muncă, inclusiv în modificarea numărului de telefon, dacă primește apeluri de hărțuire în timpul programului. Atunci când victima are un ordin de protecție, comunică acest lucru angajaților și oferă-le și semnalmentele autorului, pentru a putea suna la poliție dacă îl văd în apropierea victimei.


Intră acum și în grupul de