Spitalul din Gura Humorului va fi „absorbit” de Spitalul Judetean Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Aşa cum a intuit şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Ludovic Abiţei, Ministerul Sănătăţii avea posibilitatea de a aduce modificări pe lista cu spitalele din judeţ propuse de către DSP spre a fi comasate, şi chiar a făcut acest lucru. Ministerul a propus ca şi Spitalul Orăşenesc Gura Humorului să fie comasat, mai exact să treacă la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Iniţial, DSP Suceava a propus doar ca spitalele de psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc şi Siret să treacă la cel municipal, respectiv orăşenesc, iar Spitalul de Boli Cronice Solca să fie transformat în cămin de bătrâni.

Cel mai vehement împotriva acestor propuneri de reorganizare au protestat salariaţii Spitalului de Psihiatrie Câmpulung Moldovensc, care consideră că acest lucru „înseamnă efectiv o reîntoarcere la condiţiile de acum 20 de ani” , în condiţiile în care „Spitalul de Psihiatrie a demonstrat că a ocupat şi ocupă o poziţie de frunte în reforma în psihiatria naţională şi internaţională”.

Şi Fundaţia Orizonturi din Câmpulung Moldovenesc, organizaţie ce activează în domeniul sănătăţii mintale s-a exprimat nemulţumirea subliniind că această comasare înseamnă „paşi înapoi” şi „întoarcerea la servicii minimale care nu pot răspunde complexităţii cazurilor cu care se confruntă”.

„Din păcate procesul de reorganizare se bazează pe soluţii rapide, improvizaţii, rezolvări de moment care nu au în spate proiecte şi programe pe termen scurt, mediu şi lung pentru dezvoltarea logică, coerentă a unor alternative la spitalizare, a serviciilor de asistenţă comunitară”, precizează reprezentanţii Fundaţiei „Orizonturi”.

Şeful DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei a declarat că propunerile au avut la bază o serie de parametri, „din care principalul parametru a fost, pe lângă distanţa dintre cele două spitale, cheltuielile de personal”. „Cu excepţia spitalului Judeţean, restul aveau aproape 80 la sută, sau chiar peste 80 la sută cheltuieli de personal. Ori în condiţiile anului acesta, nu li se mai dă voie depăşească 70 la sută din banii decontaţi, ceea ce ar fi fost o problemă”, a precizat Ludovic Abiţei.

În opinia acestuia, Spitalul Municipal Câmpulung a fost mai bine manageriat. „În condiţiile în care am găsit la spitalul municipal cheltuieli de personal de 70%, iar la cel de psihiatrie de 77%, am zis că nu-şi poate suporta cheltuielile de personal, îl unific cu celălalt, că s-ar părea că se pricepe mai bine din punct de vedere managerial. Alt criteriu a fost că sunt două spitale în localitate, chiar dacă unul are o singură specialitate. Nu am vrut să intru în comentarii, aş putea fi mult mai rău şi mai caustic”, a afirmat şeful DSP Suceava.

Acesta spunea, marţi dimineaţă, că nu este obligatoriu ca ministrul să aprobe propunerile. „S-ar putea chiar, ministrul să fie mai drastic pentru că au şi ei analizele lor şi s-ar putea să ne trezim cu altceva”.

Intuiţia acestuia a fost una bună deoarece după prânz, pe site-ul Ministerului Sănătăţii, a fost postată lista cu spitale propuse pentru comasare, iar pe lângă cele trimise de DSP Suceava a mai apărut şi Spitalul din Gura Humorului, pe care Ministerul propune să fie luat de Spitalul Judeţean.

De asemenea se menţine propunerea ca spitalul din Solca să devină cămin de bătrâni, ce va fi finanţat de minister. Până la data de 30 martie a.c., Consiliul Local Solca are obligaţia de a realiza demersuri pentru transformarea unităţii sanitare din localitate şi reprofilarea acesteia în cămin de bătrâni.

În ceea ce priveşte faptul că Spitalul Judeţean va trebui să „absoarbă” de voie de nevoie unitatea spitalicească din Humor, managerul Vasile Rîmbu, a spus marţi după-amiază, că „trebui să se plieze pe decizia Ministerului Sănătăţii”, va analiza problema şi va căuta soluţii pentru a funcţiona pe viitor fără probleme.

„Anticipam această măsură şi ne-am pregătit. E o provocare, ne dă ocazia nouă şi celor de la Consiliul Judeţean să ne demonstrăm capacităţile manageriale şi cred că ne vom descurca. Eu, personal, n-am emoţii că va fi rău. Acum se vede şi dacă sistemul public poate exista sau nu. Oricum, asta e calea de urmat, dacă nu micşorăm numărul de spitalelor care mănâncă din fondurile Casei de Asigurări de Sănătate murim cu toţii”, a afirmat Vasile Rîmbu.


Intră acum și în grupul de