Cadrele didactice sucevene pregatesc un nou val de plangeri penale


Intră acum și în grupul de

Un haos total generat de plata salariilor cadrelor didactice s-a instituit în şcolile sucevene, după ce o parte din profesori au primit retribuţiile pe luna ianuarie la nivelul celor de la sfârşitul anului trecut, în timp ce alţii vor lua salarii mai mici, fiindcă Trezoreria „a blocat toţi banii”. Reamintim că, potrivit unei ultime note de la MECTS, inspectoratele şcolare „au obligaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ”, iar salariile cardelor se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă, urmând ca diferenţele să fie plătite în 2012 şi 2013.

Liderul Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” al Învăţământului zona Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc a precizat că profesorii din 60 de şcoli din zona Rădăuţi şi-au câştigat în instanţă drepturile salariale conform Legii 221 din 2008 şi nu vor renunţa la ele. „În momentul de faţă ordonanţa Ministerului de Finanţe ne-a blocat în trezorerie toţi banii. Am vorbit cu sindicatele să construiască plângeri penale împotriva tuturor celor care nu vor să aplice legea, noi suntem în legalitate”, a declarat acesta.

Gheorghe Şorodoc spune că a anunţat toate şcolile din zonă să calculeze mai departe salariile pe Legea 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010.

Şi liderul Sindicatului Judeţean Învăţământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica susţine că „spiritele sunt încinse”, printre dascăli din cauza salariilor, având în vedere că în 70 din şcolile ai căror dascăli aparţin acestui sindicat s-au plătit până acum salariile mărite, câştigate în instanţă.


Intră acum și în grupul de