Lista spitalelor propuse pentru comasare va fi reanalizata


Intră acum și în grupul de

Deşi nu renunţă la principiul că sistemul spitalicesc trebuie reorganizat, Ministerul Sănătăţii va reanaliza lista unităţilor propuse spre comasare, pe baza sugestiilor primite de la autorităţile locale. „Propunerile ministerului vin în urma unei analize pe care am desfăşurat-o în ultimele luni. Rămân ferm convins că o asemenea reorganizare este necesară, dar în mod cert vom face o reanalizare. Am primit propuneri, sugestii de la autorităţi locale, judeţene, şi vom face o reanalizare a lor. Din punctul nostru de vedere, această reorganizare trebuie să meargă mai departe şi situaţiile le vom analiza de la caz la caz”, susţine ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.

Spitalele din subordinea autorităţilor locale vor putea fi reorganizate doar prin decizie a consiliilor locale respective, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Cristian Irimie, precizând că în cazul celor propuse pentru reorganizare autorităţile trebuie să-şi asume riscul privind finanţarea.

Secretarul de stat a subliniat că Ministerul Sănătăţii va reanaliza în următoarea perioadă fiecare unitate spitalicească propusă pentru reorganizare, iar în cazul în care consiliile locale nu doresc reorganizarea celor care se pretează îşi asumă riscul ca de la 1 aprilie să nu li se asigure finanţarea.

Cristian Irimie a precizat că a semnat cu Asociaţia Oraşelor din România o minută potrivit căreia spitalele nu vor fi desfiinţate de Ministerul Sănătăţii şi nici printr-o altă măsură luată prin sistemul de sănătate, iar Ministerul Sănătăţii va propune un set de indicatori pentru eficientizarea spitalelor aflate în subordinea autorităţilor locale pe care acestea se angajează să îl respecte în baza unui plan de măsuri convenit de ambele părţi.

Acesta a mai spus că în următoarele două săptămâni va fi elaborat acest set de indicatori.

Comasarea spitalelor din judeţul Suceava este văzută într-un mod diferit de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Suceava faţă cea a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava şi a Ministerului Sănătăţii. Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat săptămâna trecută, că a trimis Ministerului Sănătăţii o altă propunere de comasare a spitalelor, potrivit căreia Spitalul Gura Humorului rămâne în continuare independent, iar Spitalul de Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc fuzionează cu Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, acest demers are la bază reacţia „unor oameni din Sănătate”, dar şi politici, faţă de propunerile venite de la minister cu privire la comasarea unor spitale din judeţ. „Am semnat o hârtie prin care am propus ca spitalul Gura Humorului să rămână aşa cum a fost, având în vedere că deserveşte 60.000 locuitori, iar Spitalul de Psihiatrie Câmpulung să fuzioneze cu Spitalul de Psihiatrie Cronici Siret. Nu ştiu dacă va fi posibil, eu am făcut doar demersurile. Mi-aş dori ca la Gura Humorului să rămână spitalul, dar dacă nu se va putea măcar să se deschidă acolo câteva secţii ale spitalului judeţean. Ne dorim să rămână cât mai multe spitale şi cât mai bine dotate, dar cel mai mult, ca oamenii să fie bine îngrijiţi. Trebuie să ţinem însă cont că de la 1 aprilie CAS nu mai finanţează anumite spitale”, a declarat preşedintele CJ Suceava.

În opinia acestuia reforma în Sănătate „trebuie înţeleasă aşa cum trebuie” şi că există „oameni rezistenţi la schimbare”, în această privinţă.

La nivel local a avut loc şi întâlnirea Consiliului de sănătate din judeţ, din care fac parte primarii localităţilor care au spitale în subordine şi directorii acestora. După ce a fost prezent la discuţii, preşedintele CJ Suceava spune că a constatat că problema sănătăţii „pare scăpată în populism şi politizată”.

În cadrul procesului de reorganizare a unităţilor spitaliceşti, Ministerul Sănătăţii a propus iniţial pentru judeţul Suceava comasarea spitalelor de Psihiatrie din Câmpulung şi Siret cu spitalele municipal, respectiv orăşenesc de acolo, transformarea Spitalului Gura Humorului în secţie exterioară a Spitalului Judeţean Suceava şi a Spitalului orăşenesc Solca în cămin de bătrâni.


Intră acum și în grupul de