Polițiștii suceveni continuă controalele în trafic și confiscările de material lemnos


Intră acum și în grupul de

Poliția Județeană Suceava a anunțat că a depistat în trafic noi transporturi ilegale de material lemnos.

Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră 9 Șcheia au efectuat, vineri, o nouă acțiune pe linie silvică pe DN17, în zona localității Trei Movile. În timpul acțiunii, o autoutilitară care transporta material lemnos a fost oprită pentru control.

La volanul autoutilitarei a fost identificat un bărbat în vârstă de 40 de ani, din comuna Bogata. Acesta a prezentat un aviz de însoțire al materialului lemnos pentru un volum total de 2,0844 mc și un număr de 34 de piese de material lemnos de esență fag. Însă, în urma verificării documentelor, polițiștii au avut suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, astfel că au solicitat sprijinul unui pădurar din cadrul Ocolului Silvic Pătrăuți pentru a verifica legalitatea transportului.

Autoutilitara a fost condusă la Cantonul Silvic Mihoveni, unde pădurarul a realizat inventarierea materialului lemnos. În urma verificărilor, s-au identificat 95 de piese de lemn de esență fag, reprezentând un volum de 2,618 mc. Însă, au fost constatate neconcordanțe între numărul de km trecuți în momentul eliberării avizului de însoțire și cei înregistrați în momentul opririi, între numărul pieselor încărcate și cele trecute în aviz, precum și între cantitatea încărcată și cea trecută în aviz. A rezultat că transportul efectuat nu corespunde cu cel pentru care a fost emis avizul.

În acest context, a fost întocmit un proces-verbal de constatare și sancționare a contravenției silvice conform articolului 19, alin. 2, lit. a, pct. 1 din Legea nr. 171/2010, iar conducătorul auto a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 lei. Cantitatea de 2,618 mc de material lemnos a fost reținută în vederea confiscării.

De asemenea, tot vineri, polițiștii din cadrul Serviciului de Poliție Rutieră 4 Gălănești au efectuat o altă acțiune pe linie silvică în comuna Putna. În timpul acestei acțiuni, o autoutilitară care transporta material lemnos de foc fag a fost oprită pentru control pe drumul național 2E din comuna Putna.

La volanul autoutilitarei se afla o femeie în vârstă de 41 de ani, domiciliată în comuna Vicovu de Jos, care nu deținea aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat. Autoutilitara a fost condusă la Atelierul de Prelucrare a Lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna, unde a fost solicitat sprijinul unui tehnician silvic pentru inventarierea materialului lemnos.

În urma verificărilor, s-a constatat că femeia a transportat fără aviz de însoțire o cantitate de 1,16 mc de lemn foc fag, evaluată la 273 lei. Conducătoarea auto a fost sancționată contravențional conform Legii nr. 171/2010 modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat și predat în custodia Ocolului Silvic Putna.

Polițiștii continuă controalele în trafic pentru prevenirea și combaterea ilegalităților legate de transportul și exploatarea materialului lemnos, contribuind astfel la protejarea resurselor naturale și aplicarea legii în domeniul silvic.


Intră acum și în grupul de