Acasă Social Peste 170 de ordine provizorii de protecție emise de polițiștii suceveni în...

Peste 170 de ordine provizorii de protecție emise de polițiștii suceveni în primele opt luni ale anului


Intră acum și în grupul de

Violul domestic și violența în familie au fost probleme grave în județul Suceava în primele 8 luni ale acestui an, conform datelor furnizate de Poliția Județeană Suceava.

Cu peste 1296 de fapte de violență în familie înregistrate în această perioadă, aproape 700 dintre acestea au fost sesizate în mediul rural. Printre cele mai frecvente infracțiuni se numără loviri sau alte forme de violență (864 de cazuri) și amenințări (134 de cazuri). De asemenea, 944 de incidente au avut loc în cadrul domiciliilor.



Pentru a proteja victimele de violența domestică, polițiștii au emis 177 de ordine provizorii de protecție în aceeași perioadă, aproape dublu față de anul precedent. Notabil este faptul că în 123 de cazuri, autoritățile au impus evacuarea temporară a agresorilor din locuințe.

Ordinele provizorii de protecție sunt emise imediat de către polițiști și au o durată de cel mult 5 zile. Acestea conțin mai multe măsuri de protecție, printre care se numără evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent de proprietatea acesteia, reintegrarea victimei sau a membrilor familiei acesteia în locuința comună, restricționarea distanței față de victimă sau față de locurile relevante (locuința, locul de muncă, unitatea de învățământ) și interzicerea contactului cu victima, inclusiv telefonic sau prin corespondență. De asemenea, agresorii sunt obligați să predea autorităților armele deținute.

Încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie o infracțiune, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

În cazul în care agresorii evacuați temporar nu au asigurat o altă locuință, aceștia sunt îndrumați către centre rezidențiale pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte gestionate de autoritățile locale. În cazul în care agresorul solicită cazarea într-un astfel de centru, este asistat de o echipă mobilă a serviciului public de asistență socială.

Este important de menționat că obligațiile și interdicțiile impuse agresorilor prin ordinele de protecție provizorii intră în vigoare imediat, fără nicio somație sau amânare.

În cazul în care procurorii decid că este necesară menținerea măsurilor de protecție dispuse de către poliție, acestea vor fi aplicate pe termenul de 5 zile stabilit inițial și vor putea fi contestate în instanță în termen de 48 de ore de la comunicare.

Autoritățile încurajează victimele să solicite ordinul de protecție pentru a-și proteja integritatea și a stopa ciclul de abuz. Există numeroase resurse și organizații care pot oferi ajutor și suport victimelor violenței în familie, inclusiv adăposturi, consiliere psihologică și servicii juridice. Numărul de urgență 112 și Call center-ul 0800 500 333 sunt disponibile pentru a oferi asistență în situații de criză și pentru a furniza informații necesare.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version