Control judiciar dispus de procurorii Gura Humorului în cazul tăierii și furtului a opt molizi dintr-o pădure a Asociației Obștei de Pădure Valea Seacă


Intră acum și în grupul de

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Gura Humorului au luat măsuri ferme împotriva unui grup de infractori, constând dintr-un adult și doi minori, care au fost implicați în tăierea ilegală de arbori și furtul de material lemnos din zona protejată a Asociației Obștei de Pădure Valea Seacă, comuna Valea Moldovei.

Potrivit informațiilor furnizate de anchetatori, la data de 15 septembrie 2023, în intervalul orar 19:30 – 20:40, cei trei inculpați au tăiat în mod ilegal un număr de 8 arbori de specia molid, cu diametre cuprinse între 30 cm și 50 cm, din fondul forestier al Asociației menționate. După tăierea acestora, infractorii au sustras materialul lemnos și l-au depozitat pe un drum forestier, cu intenția de a-l transporta ulterior cu căruțele la domiciliu.

Descoperirea infracțiunii a fost posibilă datorită promptitudinii unui pădurar care, la ora 19:58, a auzit zgomote provenind de la motofierăstrăul folosit de inculpați și a alertat Serviciul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112. El a semnalat furtul de arbori în fondul forestier pe care îl gestionează.

La fața locului a sosit rapid un echipaj de poliție, care, după discuții cu pădurarul, a presupus că la acțiune ar putea fi implicați aproximativ 5 autori. Prin urmare, au solicitat sprijinul lucrătorilor din cadrul Detașamentului de Jandarmi Gura Humorului pentru a efectua un flagrant.

În cele din urmă, la fața locului au intervenit doi jandarmi, iar toți cei patru infractori au fost surprinși în timp ce se pregăteau să încarce materialul lemnos pe atelajele hipo în jurul orei 23:00. Unul dintre autori a fost prins și imobilizat, în timp ce ceilalți trei au reușit să fugă în adâncul fondului forestier.

La finalul intervenției, s-au identificat și recuperat 14 piese de material lemnos, specia molid, cu o cantitate estimată de aproximativ 5,05 metri cubi, care au fost predate pădurarului.

Procurorii au emis ordonanțe în data de 16 septembrie 2023 pentru reținerea a doi dintre inculpați pentru o perioadă de 24 de ore. Mai apoi, în data de 17 septembrie 2023, procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile față de ambii inculpați, impunându-le mai multe obligații pentru asigurarea desfășurării corecte a procesului penal.

Reamintim că în cadrul acțiunii un bărbat a fost împușcat în coapsa stângă în timp ce amenința polițiștii care îi prinseseră pe cei doi tineri ce tăiaseră ilegal și apoi au furat arbori din pădure.


Intră acum și în grupul de