Sute de profesori suceveni si-au cerut salariile in strada (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Câteva sute de cadre didactice sucevene au participat joi la mitingul programat din faţa Palatului Administrativ din municipiu, deşi conducerile sindicatelor sucevene din învăţământ anunţaseră anularea protestului şi fiecare grupă sindicală a fost informată să nu mai trimită participanţi.

Nemulţumiţi de atitudinea liderilor sindicali, dascălii au cerut în stradă să li se achite salariile aferente lunii februarie. Participanţii la miting au hotărât să continue protestul şi ca luni, două autocare cu protestatari să meargă să protesteze la Bucureşti.

Totodată, profitând de prezenţa la miting a secretarului general al FSLI, Liviu Pop, cadrele didactice au cerut înlocuirea liderilor sindicali pentru că nu le apără corespunzător drepturile. Liviu Pop le-a spus acestora că principala problemă care trebuie rezolvată este să li se achite salariile, urmând ca apoi să fie organizate alegeri sindicale.

El a spus că, în prezent, singura portiţă pentru discuţiile cu Guvernul este preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care le-a spus sindicaliştilor că face tot ce poate pentru soluţionarea problemei.

Secretarul general al FSLI le-a arătat că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a refuzat comunicarea cu mişcarea sindicală şi că Ministerul Educaţiei nu a transmis la Ministerul de Finanţe comunicări privind situaţia cadrelor didactice sucevene. Liviu Pop a subliniat că administraţia locală nu are nici o vină pentru situaţia în care se află cadrele didactice sucevene, menţionând că în şcolile speciale, administrate de CJ Suceava angajaţii şi-au primit salariile.

O delegaţie a protestatarilor a fost primită de prefectul de Suceava, Sorin Popescu.

Prefectul le-a spus reprezentanţilor protestatarilor că Prefectura a înaintat informări privind situaţia cadrelor didactice sucevene din 28 februarie atât Ministerului Educaţiei, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului de Finanţe. “Atât pe 21 februarie, cât şi pe 28 februarie 2011, a fost convocată la Instituţia Prefectului judeţul Suceava, şedinţa Comisiei de Dialog Social, la cererea liderilor de sindicat din invăţământ, în cadrul căreia s-a analizat situaţia privind lipsa fondurilor necesare cheltuielilor de personal din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat din judeţul Suceava.

În urma acestor şedinţe, pe data de 01.03.2011, am transmis situaţia existentă la nivelul judeţului Suceava, atât Ministerului Finanţelor Publice, cât şi Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, iar pe data de 10.03.2011, Ministerului Administraţiei şi Internelor, cu rugămintea de a analiza posibilitatea modificării repartizării pe trimestre a sumelor defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate, prin majorarea în trimestrul I 2011 cu suma de 5.603 mii lei şi diminuarea cu aceeaşi sumă în trimestrul IV, precum şi posibilitatea rectificării pozitive a fondurilor cheltuielilor salariale din învăţământ, pentru acoperirea deficitului.

În prezent, sunt discuţii la nivel interministerial, în vederea găsirii de soluţii”, a informat prefectul Sorin Arcadie Popescu.

Mitingul s-a încheiat fără incidente, cadrele didactice aşteptând să fie emis un ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Educaţiei prin care să fie suplimentat fondul de salarii pentru primul trimestru al acestui an pentru ca acestea să fie achitate.

Zeci de unităţi şcolare din judeţul Suceava sunt în grevă generală de săptămâna trecută din cauză că profesorii nu şi-au primit salariile aferente lunii februarie.


Intră acum și în grupul de