Salvați Copiii: Unul din trei copii din regiunea nord-est are mama plecată la muncă în străinătate


Intră acum și în grupul de

Regiunea Nord-Est se confruntă cu unul dintre cele mai mari numere de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate din România, conform unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii România. În perioada 2021 – 2022, peste 130.000 de copii din această regiune au avut părinți plecați în străinătate, cifră de aproximativ cinci ori mai mare decât cea înregistrată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

Statisticile arată că aproape unu din trei copii din regiune (32%) are mama plecată, iar în 30% din cazuri, mama este singurul susținător al familiei, cu un motiv principal pentru plecare fiind lipsa locurilor de muncă în proximitate, înregistrându-se o creștere de 35% față de media națională.

Studiul relevă că mama pleacă în străinătate în medie după ce copilul trece de prima clasă școlară și rămâne plecată aproximativ șase luni pe an, în timp ce tatăl tinde să plece înainte de intrarea la școală a copilului, în jurul vârstei de 5-6 ani.

Destinațiile principale pentru femei sunt Italia și Spania, iar pentru bărbați, Germania, Italia și Anglia. Cu toate acestea, mamele, atât la nivel regional, cât și național, nu trimit bani acasă în timpul absenței lor, preferând să aducă banii odată cu revenirea în țară.

Copiii rămași în grija unui singur părinte sau a altor membri ai familiei prezintă riscuri mai mari în ceea ce privește sănătatea și educația lor. Ei au șanse mai scăzute de a beneficia de controale medicale anuale și sunt mai expuși la comportamente vătămătoare și abuz de substanțe dăunătoare.

Datele indică necesitatea unor servicii de intervenție directă pentru acești copii, precum și implicarea autorităților locale și a altor instituții relevante pentru a oferi sprijin adecvat acestei categorii vulnerabile.

Conferința privind situația copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate din Regiunea Nord-Est, organizată de Salvați Copiii și Ministerul Afacerilor Externe la Iași, a adus în atenție aceste aspecte și a propus măsuri pentru îmbunătățirea situației acestor copii. Evenimentul reprezintă un pas important în încercarea de a oferi sprijin și protecție copiilor afectați de migrația părinților în străinătate.


Intră acum și în grupul de