Vasile Monacu: „Toleranta zero pentru frauda” anul acesta la BAC (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a decis aprobarea unei noi metodologii aplicate în cadrul examenului de bacalaureat, care arată că elevul care este prins copiind în timpul examenului, va fi sancţionat corespunzător, iar în următorii doi ani nu va avea dreptul de a susţine din nou acest tip de examen.

„Întreaga activitate a examenului de bacalaureat se desfăşoară pe baza metodologiei aprobate de MECTS. Mă refer la o problemă cu care noi ne-am mai confruntat, şi anume fraudele care se petrec uneori în timpul examenului de bacalaureat, pe care evident nu ni le dorim. În acest an, deviza aleasă de Minister este < Toleranţă zero pentru fraudă > . Aici apare o chestiune nouă care spune aşa – cei care încearcă să fraudeze examenul sunt daţi afară din examen şi li se anulează probele pe care le-au susţinut anterior, moment după care, timp de doi ani de zile candidatul nu mai are dreptul de a se înscrie pentru susţinerea examenului de bacalaureat. În fiecare şcoală s-a prelucrat această nouă metodologie, elevii şi profesorii luând la cunoştinţă acest fapt”, a declarat inspectorul general adjunct al IȘJ Suceava, Vasile Monacu.

Potrivit sursei citate, se încearcă eliminarea fraudei atât prin acţiunile desfăşurate în centrele de examen, cât şi în centrele de evaluare, acolo unde se mai întâmplă uneori să apară teze „copiate la indigo”. În momentul în care supraveghetorul consideră că a depistat două teze identice, atunci se vor lua măsurile legale pentru ca lucrările respective să fie anulate, şi pentru a fi sancţionaţi cei care au permis ca cei doi elevi să copieze unul de la celălalt.

„Tot pentru desfăşurarea în mai bune condiţii a examenului de bacalaureat, Ministerul ne-a trimis o notă prin care ne comunică faptul că la examenul de bacalaureat pot participa în calitate de observatori, şi delegaţi din partea unor organizaţii neguvernamentale, asociaţii profesionale, pe baza unei cereri scrise care trebuie depusă la secretariatul inspectoratului şcolar până la data de 1 iunie 2011. Intrarea în centrul de examen a observatorilor se va face numai pe baza unei delegaţii deliberate de Comisia Judeţeană. Observatorul nu are voie să se uite pe lucrările elevilor, nici să intre în contact cu aceştia sau cu profesorii. De asemenea, odată intrat într-un centru de susţinere a examenului, observatorul nu mai poate părăsi locaţia decât odată cu ieşirea primilor elevi de la proba scrisă”, a precizat Vasile Monacu.

Conform inspectorului general adjunct al IȘJ Suceava, până în momentul de faţă nu s-a înregistrat nicio cerere în acest sens.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Monacu a subliniat faptul că şi profesorii pot fi sancţionaţi dacă nu-şi respectă obligaţiile de supraveghetor. Sancţiunile pot fi disciplinare (observaţie scrisă, advertisment, diminuarea salariului, inclusiv destituirea dacă este vorba despre un cadru didactic aflat într-o funcţie de conducere), sau sancţiuni prevăzute de codul penal prin care Comisia Judeţeană întocmeşte o cerere scrisă pentru organele abilitate care urmează să facă cercetări în acel caz.


Intră acum și în grupul de