Farmaciile din judetul Suceava, amendate de Protectia Consumatorilor. Vezi care sunt abaterile constatate si la cat se ridica amenzile


Intră acum și în grupul de

Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava au aplicat amenzi în valoare de 62.600 lei, în urma controalelor efectuate în farmaciile din judeţul Suceava, fiind retrase de la comercializare produse în valoare totală de 25.168 lei.

Potrivit şefului CJPC Suceava, comisar-şef Elena Oanea, acţiunile de control au vizat modul de comercializare a produselor cosmetice, suplimentelor alimentare și a altor produse, fiind verificate un număr de 79 de farmacii de pe raza judeţului, cuantumul produselor controlate ridicându-se la 2.821.520 lei.

Elena Oanea informează că printre abaterile constatate se numără depășirea termenului de valabilitate (s-au identificat la comercializare în două farmacii din orașul Suceava diverse tincturi din plante, creme cosmetice, cereale pentru copii, clarinol, ginseng tonic, alte suplimente alimentare cu termenul de valabilitate depășit), termenul de valabilitate șters, ilizibil (la trei farmacii din Suceava și Gura Humorului erau expuse la comercializare diverse produse cu termenul de valabilitate șters,ilizibil. Aceste produse pot fi periculoase pentru că termenul de valabilitate nu poate fi verificat), informarea incorectă sau incompletă a consumatorilor (în mai multe lanțuri de farmacii s-a constatat că nu se realizează o corectă informare cu privire la facilitatea care decurge din deținerea cardului de fidelitate. Nu se precizează în ce constă facilitatea, cuantumul reducerii de preț funcție de punctele acumulate, conform căror reguli se realizează această reducere), lipsa traducerii informațiilor în limba romană a etichetelor, a modului de administrare. “De asemenea, s-au depistat situații în care, la produsele preparate în farmacie nu se stabilește termen de valabilitate, nu se eliberează instrucțiuni de utilizare, nu se etichetează, etc”, explică şeful CPJC Suceava.

Potrivit comisarului-şef, o altă serie de abateri vizează promoţiile derulate în farmaciile sucevene. “În mai multe farmacii se derulau promoții 2+1 gratis, fără ca produsul să se afle la comercializare și separat astfel încat consumatorul nu poate verifica dacă promoția/reducerea este reală, neexistând unitatea la care să se raporteze”, menţionează Elena Oanea, precizând că în urma controalelor, s-au aplicat un număr de 68 sancțiuni contravenţionale, dintre care 37 avertismente și 31 amenzi în valoare de 62.600 lei.


Intră acum și în grupul de