Seful DSP Suceava, Ludovic Abitei, face un apel catre suceveni: “Evitati grasimile, consumati multa apa, legume si fructe pe timpul caniculei!” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Datorită temperaturilor ridicate din ultima perioadă, conducerea Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DSP) Suceava, Ludovic Abiţei, a făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, un apel către suceveni în vederea combaterii temperaturilor caniculare care se înregistrează în această perioadă în judeţ.

Sfaturile lui Ludovic Abiţei s-au îndreptat în special asupra copiilor şi asupra persoanelor de vârsta a treia. „Ca sfaturi generale pentru această perioadă le spun sucevenilor că ar fi indicat să evite să iasă în timpul zilei afară, să îşi facă cumpărăturile dimineaţa, sau spre seară, atunci când este mai răcoare, mai ales că magazinele sunt deschise în această perioadă mai mult timp. Este bine ca atunci când suntem afară să încercăm să circulăm cât mai mult pe la umbră, prin parcuri şi să evităm asfaltul încins care radiază o temperatură foarte mare, ceea ce duce la dilatarea vaselor circulatorii la nivelul picioarelor, care pot cauza probleme de circulaţie sangvină, în special în rândul persoanelor mai în vârstă care au probleme cardiace”, recomandă şeful DSP Suceava.

Pentru a evita riscul contaminării, Ludovic Abiţei a precizat că mâncarea luată din frigider care urmează a fi consumată trebuie să mai treacă printr-un clocot, asta în sensul în care bacteriile se înmulţesc extrem de repede.

Potrivit conducerii DSP, pe toată perioada caniculei, sucevenii trebuie să consume foarte multă apă, inclusiv persoanele care se plâng de retenţia apei în organism, explicând că din cauza căldurii, prin transpiraţie chiar şi aceste persoane vor pierde o cantitate foarte mare de apă.

Totodată, Abiţei a atras atenţia asupra perioadei următoare în care se anunţă vijelii, respectiv scăderi bruşte de temperatură, moment în care persoanele meteorosensibile, în special cardiace, vor avea probleme, deoarece diferenţele mari de temperatură agresează organismul foarte mult. „De asemenea, în perioada aceasta vreau să fac apel la populaţie să acorde o importanţă deosebită atunci când cumpără alimente. Trebuie evitate grăsimile, carnea grasă, untul, să se axeze mai mult pe legume, pe fructe, care de preferinţă ar trebui să se consume reci. Mare atenţie asupra locurilor de unde cumpăraţi alimentele. Evitaţi ocaziile! Sunt de preferat magazinele care sunt supravegheate atât de instituţia noastră şi nu numai. Nu cumpăraţi din alte părţi, deoarece există riscul toxiinfecţiilor alimentare care ataşate acestei perioade de caniculă sunt mult mai periculoase pentru organism”, a mai semnalat şeful DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de