Intreruperea tratamentelor din lipsa banilor scurteaza viata pacientilor seropozitivi din Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Persoanele infectate cu HIV/SIDA de la nivelul judeţului Suceava, tratate în cadrul secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava, şi-au manifestat în repetate rânduri nemulţumirea către Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), cu privire la întreruperea tratamentului medicamentos generată de fondurile insuficiente care vin de la Guvern.

„În cadrul întâlnirilor anuale pe care UNOPA le are cu persoanele seropozitive din Suceava, pacienţii infectaţi cu virusul HIV/SIDA se plâng de lipsa accesului la tratament. În 2010 am avut o întâlnire la Petroşani cu 80 astfel de pacienţi, ei neavând tratament la acel moment. Reamintesc că problema fondurilor insuficiente alocate de Guvern pentru aceste personae au început în anul 2009, anul 2010 fiind apogeul acestei probleme, cauza principală fiind întârzierea fondurilor necesare către Casa Naţională”, a declarat Iulian Petre, reprezentant UNOPA.

Potrivit acestuia, mai sunt mari probleme legate şi de sistemul sanitar în ansamblu, care au făcut ca distribuitorii de medicamente să se afle în imposibilitatea de a onora contractele privind furnizarea medicamentelor. “Dacă unei persoane seropozitive îi lipseşte din schema de tratament un anumit tip de medicament, acea schemă este întreruptă, neputând fi folosită incomplet”, a adăugat Iulian Petre. Acest lucru duce la agravarea stării de sănătate a pacientului, implicit la scurtarea vieţii acestuia.

Conform declaraţiei dr. Corina Stănescu, şefa Secţiei de Boli Infecţioase, la Spitalul Judeţean Suceava, per pacient se acordă lunar suma de 500 de euro, iar necesarul ideal al fondurilor pentru seropozitivii suceveni ar fi în jur de 503.000 lei /lună, la ora actuală fondul alocat fiind cu 2 miliarde mai puţin. Costurile unui tratament diferă de la pacient la pacient, în mod normal situându-se între 500 şi 1.200 euro/lună, a mai precizat dr. Stănescu.


Intră acum și în grupul de