Angajatii de la Termica Suceava si-au strigat nemultumirile in strada (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Peste 150 de angajaţi ai societăţii de termoficare Termica SA Suceava au ignorat ploaia şi apoi lapoviţa care s-au abătut luni după-amiază asupra municipiului reşedinţă de judeţ şi şi-au strigat nemulţumirile în faţa Primăriei Suceava, în cadrul unui protest autorizat.

Manifestanţii au reclamat că actuala conducere a Primăriei Suceava duce societatea de termoficare spre faliment şi au acuzat că a fost diminuat, nejustificat, capitalul social al societăţii cu 70 de milioane de lei.

Angajaţii Termica au scandat „Primăria Suceava, pune bani în Termica!”, sau „Capital diminuat, DNA asigurat!” şi purtau pancarte cu mesaje de genul „Lungu nu uita, asta nu-i moşia ta!” sau „O duce greu poporul, condus de gaşca lui chiorul”.

Potrivit liderului sindical Iordănel Secrieru, Primăria are datorii de 50 de milioane de lei din plata subvenţiei la producerea agentului termic ceea ce duce la blocarea activităţii unităţii şi va exista riscul ca societatea să nu mai poată produce apă caldă şi căldură.

„Primăria nu plăteşte subvenţia, iar noi nu putem plăti cărbunele. Firmele care ne-au livrat cărbune ne-au somat deja şi ne vor pune sechestru. Una dintre firme chiar a ameninţat că dacă nu plătim până pe 31 ianuarie, vine să îşi ia cărbunele înapoi”, susţine Iordănel Secrieru.

El a mai spus că şi construcţia noii centrale termice, făcută de o firmă privată, este sub semnul întrebării, arătând că această firmă doreşte să atragă fonduri europene pentru această investiţie şi s-a întrebat de ce nu a accesat autoritatea locală fondurile europene nerambursabile printr-un program similar.

Sindicaliştii au acuzat muncipalitatea că a diminuat nejustificat, cu 70 de milioane de lei, capitalul societăţii pentru ca să fie vândută “pe doi lei”.

Consiliul local Suceava ar putea discuta la sfârşitul săptămânii situaţia de la Termica SA Suceava.

“Dialogul e cea mai bună soluţie. Este o situaţie dificilă la Termica şi încercăm să salvăm locurile de muncă şi să plătim subvenţia”, a declarat luni primarul Sucevei, Ion Lungu.

Edilul-şef anunţa în urmă cu două săptămâni, că în cursul anului 2011 Termica SA Suceava a primit subvenţii pentru energia termică produsă în sumă totală de cinci milioane de euro, din care 2,620 milioane de euro de la bugetul local.

El a spus că în iarna 2012-2013 municipalitatea nu va mai putea susţine financiar funcţionarea pe cărbune a centralei electrotermice şi că speră ca până la sfârşitul anului să fie funcţională parţial noua centrală termică de cogenerare, investiţie a firmei Adrem Invest, conform contractului aceasta urmând să fie finalizată în mai 2013.

Lucrările de construcţie a centralei termice de cogenerare care va fi construită la Suceava vor începe în primăvara acestui an.

Centrala va funcţiona folosind o soluţie mixtă, de gaze naturale şi biomasă, iar investitorul apreciază că în iarna 2012-2013 agentul termic livrat în reţeaua centralizată a oraşului va proveni de la noua centrală, care va funcţiona, în primă fază, cu gaze naturale.

Centrala va furniza 270.000 de gigacalorii anual, iar preţul de livrare stabilit conform contractului va fi de 116 lei/gigacalorie, fără TVA. La acest preţ, consumatorul va mai achita 90 de lei/gigacalorie pentru transportul agentului termic.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a semnat, în luna mai 2011, cu directorul firmei Adrem Invest Bucureşti, Adrian Bodea, contractul pentru construirea unei noi centrale termice şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare care va asigura agentul termic pentru municipiul Suceava, investiţie de 65 de milioane de euro.

El a apreciat că va fi realizată o investiţie prin care să fie asigurat un serviciu civilizat de termoficare, menţionând că Adrem Invest va fi producătorul de energie termică, iar municipalitatea se va ocupa de transportul şi distribuţia energiei termice.

Primarul Sucevei a susţinut în ultimii ani că este necesară o nouă centrală termică, dimensionată la actuala piaţă de energie termică din municipiu, întrucât centrala actuală este mult prea mare, iar costurile ridicate ale acesteia determină un preţ mare pentru gigacaloria furnizată în sistemul centralizat de termoficare.


Intră acum și în grupul de