Ninsoarea abundenta impinge oamenii strazii catre singurul adapost de noapte din municipiul Suceava


Intră acum și în grupul de

Temperaturile scăzute din ultima perioadă, dar şi ninsoarea abundentă care a pus stăpânire pe străzille Sucevei în ultimele două zile, a dus la creşterea numărului celor care se adresează singurului adăpost pentru oamenii străzii din municipiul Suceava – Centrul de noapte “Lumina Lină” al Bisericii “Sf. Vineri” din cartierul George Enescu.

Centrul de noapte şi-a reluat activitatea la începutul lunii octombrie, oferind adăpost şi hrană, în fiecare seară, pentru aproximativ 19 persoane. “În noaptea de duminică spre luni s-a simţit o uşoară creştere, în sensul în care la centru au înnoptat 25 de oameni ai străzii. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul celor care apelează la serviciile noastre este scăzut, în ideea în care aceştia aşteaptă gerul pentru a veni la Centru. Mare parte dintre aceşti oameni preferă să stea în canalele din municipiu, acolo unde consumă băuturi alcoolice şi aurolac. Am înţeles că într-un canal încap şi zece persoane”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Geanina Paveliuc, şeful Centrului de noapte “Lumina Lină”.

Potrivit acesteia, la centru sunt cazaţi, pe o perioadă limitată, şi oameni ai străzii care provin din alte judeţe ale ţării, precum: Satu Mare, Bacău, Roman, Sibiu, Galaţi, Botoşani, Iaşi, Braşov, Baia Mare, Ialomiţa, Olt.

Paveliuc a precizat faptul că, în general, oamenii străzii provin din mediul rural. De exemplu, din judeţul Suceava, există beneficiari ai centrului proveniţi din localităţi precum: Găineşti, Hânţeşti, Mitocu Dragomirnei, Marginea, Salcea, Moara, Siret, Buneşti, Lisaura, Şcheia, Zahareşti ş.a.

„Avem persoane care sunt de doi ani la noi în centru. Ne chinuim să îi ajutăm pe aceşti oameni să beneficieze de ajutor social şi pensie”, a arătat şeful Centrului “Lumina Lină”.

Totodată, aceasta a reamintit faptul că oamenii care solicită serviciile centrului de noapte de la Suceava sunt obligaţi să respecte regulamentul de ordine interioară al adăpostului. Cu alte cuvinte, nu au voie să fumeze, să consume băuturi alcoolice şi să deţină arme albe în interiorul centrului. De asemenea, odată veniţi la centru, oamenii sunt obligaţi să treacă întâi pe la duş, să îşi facă igiena personală, iar după ora 22.00, iarna, nu mai iese nimeni din incinta adăpostului. Precizăm că intrarea în centru se face zilnic, în intervalul orar 20.00-22.00.

Asociaţia “Lumină lină” şi centrul cu acelaşi nume există şi funcţionează prin implicarea protopopului Minu Mititelu, parohul de la “Sf. Vineri”, dar şi prin contribuţia Primăriei Suceava, care plăteşte salarii şi utilităţile centrului. Centrul este situat în incinta Bisericii “Sfânta Vineri” din cartierul George Enescu.

Persoanele care doresc să doneze produse alimentare şi îmbrăcăminte pentru oamenii străzii, o pot face la Centrul de noapte “Lumină Lină” din Suceava.


Intră acum și în grupul de