Guvernul Ponta introduce COPLATA. De la 1 martie, romanii vor plati serviciile din spitalele de stat


Intră acum și în grupul de

Românii vor plăti din luna martie a acestui an o sumă modică (coplata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, scrie Gandul.info.

„În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: În martie 2013, vom începe introducerea coplăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii”, se arată în document.

spitalul judetean suceava

 Gandul.info precizează că potrivit ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, coplata va fi introdusă în contractul cadrul pe 2013, care va fi semnat cel mai târziu în luna martie. „Coplata este cuprinsă în legea bugetului. La finalul anului 2013 vom face o evaluare, iar în funcţie de rezultatele acelei evaluări vom decide dacă vom merge sau nu mai departe cu coplata”, a declarat Nicolăescu.

Premierul Victor Ponta a declarat că coplata, care va intra în viguare începând cu data de 1 martie, nu se va aplica pentru consultări, analize şi nici pentru serviciile medicale de urgenţă. „Coplata se va aplica doar pentru internări. Suma va fi una modică. Maxim 10 lei”, a spus Victor Ponta, mai arată Gandul.info.

 


Intră acum și în grupul de