Ce au reclamat sindicalistii din Termica Suceava in cadrul Comisiei de Dialog Social


Intră acum și în grupul de

În sala Nicolae Labiş din incinta Palatului Administrativ din Suceava s-a desfăşurat, marţi, şedinţa Comisiei de Dialog Social, întrunită la solicitarea Sindicatului Liber Independent din cadrul SC Termica SA Suceava şi care a avut drept temă analiza problemelor cu care se confruntă societatea de termoficare.

Preşedintele Sindicatului Liber Independent din cadrul Termica SA, Doru Mireuţă, a reclamat în cadrul şedinţei situaţia gravă în care se află societatea de termoficare, neplata unei sume de 9,8 milioane lei datorată de Primăria municipiului Suceava către această firmă, tergiversarea achitării unor drepturi băneşti câştigate de salariaţi în instanţă, dar şi lipsa măsurilor de protecţie socială pentru salariaţi în cazul în care societatea întră în insolvenţă sau faliment. Reprezentanţii sindicaliştilor au cerut includerea Termica SA în anexa OUG 116/2006, privind măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate, dar totodată au solicitat să fie informaţi cu privire la programul de funcţionare al societăţii pentru anul 2013, respectiv iarna 2013-2014, astfel ca pe baza acestuia să fie întocmit un program de reorganizare şi restructurare a societăţii.

În cadrul şedinţei, primarul Ion Lungu a subliniat că Primăria Suceava a achitat societăţii de termoficare în perioada 2007- 2012 o sumă de 118,3 milioane de lei, din care 60 milioane de lei pentru investiţii, iar 53,8 milioane de lei reprezintă subvenţiile.  El a menţionat că Termica SA nu va mai putea funcţiona încă o iarnă folosind cărbunele ca principal combustibil întrucât aceasta va implica cheltuieli de 100 de milioane de lei, din care 30 milioane de lei restanţe şi 70 milioane de lei costul încălzirii pentru iarna viitoare.

Prefectura Suceava

Directorul societăţii, Ovidiu Dumitrescu, a arătat că programul de restructurare al societăţii va trebui să aibă la bază o hotărâre luată de acţionarul unic, Consiliul Local al municipiului Suceava.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a solicitat ca autorităţile judeţene să aibă o întâlnire cu reprezentanţii firmei Adrem Invest Bucureşti, firmă cu care Primăria Suceava a semnat un contract pentru construirea unei noi centrale termice şi înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare care va asigura agentul termic pentru municipiul Suceava.

Societatea de termoficare Termica SA aparţinând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an după ce va funcţiona noua centrală termică a oraşului construită de firma Adrem Invest, iar o parte dintre angajaţi vor fi disponibizaţi.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat săptămâna trecută că administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la  Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest şi care va asigura, începând cu iarna 2013-2014, încălzirea în regim centralizat. El a arătat că preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, dar că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea producerii acesteia. Primarul a spus că programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajaţi din cei 569 de salariaţi existenţi, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. El a arătat că firma Adrem Invest va prelua şi concesiunea pentru distribuţia agentului termic şi că, în aceste condiţii, o parte din salariaţii Termica care lucrează în acest sector vor fi preluaţi de această firmă.


Intră acum și în grupul de