Rectorul USV, Valentin Popa: „Castigarea procesului cu Ministerul Educatiei este o victorie trista” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

USV

Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Valentin Popa a apreciat câştigarea procesului intentat Ministerului Educaţiei ca fiind o victorie tristă, în condiţiile în care, în urma clasificării nefavorabile, instituţia de învăţământ superior suceveană a pierdut un număr semnificativ de doctoranzi.

“Hotărârea de ieri reprezintă o victorie pentru Universitatea noastră, dar din punctul meu de vedere este o victorie tristă, pentru că în urma deciziei de clasificare nu pot să uit faptul că masteranzii care în acest moment se află în anul II de studiu, au trebuit să îşi plătească în mare parte, singuri, studiile, întrucât locurile la masterat au fost înjumătăţite în acel an universitar. Nu pot uita nici faptul că o mare parte dintre doctoranzi au trebuit să îşi plătească studiile doctorale, o parte dintre aceştia renunţând chiar să se înscrie din cauza faptului că numărul locurilor la doctorat scăzuse cu 70%. Sunt trist pentru că acea calificare a şters practic producţia ştiinţifică a colegilor mei”, a declarat Valentin Popa, joi, într-o conferinţă de presă.

Deşi susţine că imaginea Universităţii de la Suceava a fost grav prejudiciată, rectorul a ţinut să sublinieze faptul că pledează în continuare pentru ideea clasificării şi a alocării banilor pe criterii de calitate şi de performanţă ştiinţifică şi academică.

Conducerea USV consideră că existenţa unei competiţii între universităţi în ceea ce priveşte asigurarea calităţii unei formări profesionale adecvate reprezintă un factor de îmbunătăţire continuă a procesului educaţional.

“Cuantificarea nivelului de calitate trebuie însă să se întemeieze pe proceduri transparente, metodologii coerente, indicatori măsurabili şi indiscutabili, raportări şi verificări riguroase. Din păcate, decizia administrativă a Ministerului Educaţiei din anul 2011 de împărţire a universităţilor pe categorii nu s-a întemeiat pe aceste elemente, ci pe voinţa arbitrară a conducerii din acel moment a ministerului, fapt confirmat şi prin sentinţa Curţii de Apel Suceava”, a transmis miercuri, prorectorul pentru imaginea universităţii, prof.univ.dr.Ştefan Purici, într-un comunicat de presă.

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a câştigat procesul intentat Ministerului Educaţiei privind clasificarea instituţiei academice în categoria instituţiilor de învăţământ superior centrate doar pe educaţie.

 


Intră acum și în grupul de