Elevii suceveni, invitati sa participe la concursul de desene “Europa mea”


Intră acum și în grupul de

Reprezentanța Comisiei Europene în România invită elevii din școlile din România să participe la cea de-a patra ediție a concursului de desene Europa mea, a cărui tematică este Ziua Europei, informează într-un comunicat de presă, organizatorii competiţiei.

Potrivit acestora, concursul are două grupe de vârstă: 6 – 10 ani (ciclul primar) și 11 – 15 ani (ciclul gimnazial). Competiția este deschisă contribuțiilor individuale, iar perioada de înscriere și trimitere a desenelor este între 15 martie – 15 iunie 2013.

creioane desen

Concursul face parte dintr-o serie de acțiuni desfășurate în cadrul “Anului european al cetățenilor ”. Lucrările calificate în finală precum și cele câștigătoare vor lua parte la o licitație al cărei scop este colectarea de fonduri menite să sprijine eforturile grupurilor dezavantajate.

„Acest concurs îşi propune să întărească și să susțină educația pentru cetățenie europeană. Participanții vor avea ocazia să demonstreze originalitate și măiestrie în a ilustra, prin forme și culori, mediul lor de viață, ca parte a contextului european fundamentat pe valori culturale comune: libertate, democrație, stat de drept, respect pentru drepturile omului. De asemenea, participarea la concurs poate contribui la îmbunătățirea experienței perceptuale, prin poziționarea compoziției artistice într-un context mai larg, european și prin o mai bună înțelegere a raportului dintre individ, familie și comunitate”, explică organizatorii.

Anul european al cetățenilor este un an dedicat cetățenilor și drepturilor lor. Acesta coincide cu un moment foarte important al procesului de integrare europeană, marcând 20 de ani de la introducerea cetățeniei europene prin Tratatul de la Maastricht din 1993 și precede anul 2014 în care se vor desfășura alegeri pentru Parlamentul European. Datorită cetățeniei UE toți locuitorii celor 27 de state membre beneficiază de un set de drepturi suplimentare – printre care dreptul de a vota și candida la alegeri locale și europene în țara din UE în care locuiesc, dreptul la protecție consulară în străinătate, dreptul de a adresa petiții Parlamentului European etc.

Reprezentanţa Comisiei Europene (RCE) în România reprezintă Comisia Europeană în România şi asigură un flux eficient de informaţii între aceasta şi cetăţenii şi autorităţile României. Viziunea Reprezentanţei este aceea a unei Românii europene atât prin calitatea sa de stat membru, cât şi prin implicarea activă a cetăţenilor săi în construcţia europeană. Misiunea RCE este de a contribui la o cât mai bună înţelegere a Uniunii Europene, a scopurilor, valorilor şi politicilor acesteia, aducând informaţia europeană cât mai aproape de cetăţeni, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice.


Intră acum și în grupul de