Crestinii sarbatoresc, luni, Buna Vestire


Intră acum și în grupul de

În fiecare an, in data de 25 martie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc praznicul Bunei Vestiri, se arata pe site-ul crestinortodox.ro

Potrivit sursei, Praznicul Bunei Vestiri a Maicii Domnului este cunoscut in popor sub denumirea de Blagovestenia. In aceasta zi Fecioara Maria a fost vestita de Arhanghelul Gavriil ca Il va naste pe Fiul lui Dumnezeu.

Exista in viata Maicii Domnului un moment de mare rascruce, atat pentru propria ei randuiala, cat si pentru istoria mantuirii noastre. Acest moment se intrupeaza intr-un singur cuvant. Fara el, ceea ce Dumnezeu intentiona in Buna Vestire ar fi fost un esec divin; prin el, conlucrarea dintre Dumnezeu si om se dovedeste biruitoare, iar consecintele razbat pana la sfarsitul veacurilor.

Praznicul Bunei Vestiri este foarte vechi şi datează din sec IV-V ca unul dintre cele mai timpurii praznice ale Maicii Domnului. În unele biserici, praznicul se sărbătorea în Ajunul Bobotezei, iar în Apus la data de 18 decembrie. Sărbătoarea a fost introdusă la început de către Papa Leon al II-lea ca o sărbătoare locală, generalizându-se mai târziu. În prima jumătate a secolului al V-lea, după ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită la 25 decembrie, pentru Buna Vestire s-a generalizat data de 25 martie.

La acest praznic se face prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui, a doua fiind la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.


Intră acum și în grupul de