Asistenta gratuita pentru persoanele cu autism din Suceava

Terapie gratuita pentru persoanele cu autismComunicat de presă

Persoanele cu autism din județul Suceava și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Suceava. Centrul oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.

Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism. Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.

În acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Suceava, beneficiază de asistență 17 copii, cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani, iar în perioada care urmează vor mai fi înscriși și alți copii.

Sabine Maria Bordeian, psiholog şi şef centru, declară: “Centrul funcţionează în municipiul Suceava în cadrul Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi. Până în prezent, asistenţa de specialitate acordată beneficiarilor a constat în evaluare în scopul identificării nevoilor specifice, stabilirea unui program individual de intervenție, precum şi terapie propriu-zisă. De asemenea, părinţii copiilor au beneficiat de consiliere, transfer de competenţe şi acces la materialele educative, în scopul continuării terapiei la domiciliu. Copiilor care vor fi înscrişi pe parcurs li se va oferi de asemenea acces la evaluare, program individualizat, transfer de competenţe către părinţi şi posibilitatea de a frecventa Centrul, în limita disponibilităţii terapeuţilor.”

În TSA terapia este de lungă durată, iar gradul său de eficiență este crescut atunci când afecțiunea este diagnosticată timpuriu (în jurul vârstei de 2 ani) și copilul începe, cât mai din vreme, o formă de intervenție specializată. Din acest motiv, este esențial ca părinții să-și observe foarte bine copilul și să fie atenți la orice comportament neobișnuit al acestuia, încă din primele luni de viață. În cazul în care au suspiciuni, părinții trebuie să i le semnaleze medicului de familie și să solicite un consult de specialitate (neuropsihiatric) pentru copilul lor. Numai medicul neuropsihiatru poate pune diagnosticul de certitudine.

Copiii cu autism pot prezenta simptome diverse, însă următoarele caracteristici sunt considerate semnale de alarmă:
•    par că nu aud și nu răspund niciodată la nume;
•    nu observă persoanele din jur și nu sunt interesați de jocul altor copii;
•    par că nu știu să se joace cu jucăriile;
•    au alte comportamente specifice tulburării (mișcări repetitive, atașament neobișnuit față de obiecte).

Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Suceava fost înființat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Copilului și cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, prin proiectul „Și ei trebuie să aibă o șansă! – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist”.

Centrul funcționează în localitatea Bd. George Enescu nr. 16, Suceava, Jud. Suceava (în cadrul Centrului de Recuperare pentru Copilul cu Dizabilități) .

 

Contact:Costinela Caraene – Coordonator PR, tel: 0721/151.187 sau 0745/259.585

e-mail: costinela.caraene@raa.ro  

 

loading...