Peste 750 de elevi suceveni au ales cursurile invatamantului profesional


Intră acum și în grupul de

TamplarUn număr de 758 de elevi din clasa a IX-a care doresc să urmeze cursurile unei şcoli profesionale, pentru a obţine cât mai curând o calificare şi un loc de muncă, s-au înscris pentru a frecventa una dintre clasele de învăţământ profesional propuse de şcolile sucevene, pentru anul şcolar 2013-2014, se arată într-o statistică realizată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava.

Potrivit acestora, pentru anul şcolar care va debuta în toamnă, 22 de unităţi de învăţământ din judeţ vor organiza clase profesionale, pentru 14 calificări, fiind disponibile 1.148 de locuri.

La nivelul judeţului nostru, cei mai mulţi dintre elevi s-au îndreptat către specializările –  mecanic auto, confecţioner produse textile, turism şi alimentaţie – brutar – patiser, ospătar, lucrător hotelier.

Cele mai puţine locuri vizate au fost cele de la specializările: instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, lăcătuş mecanic, tâmplar universal.

Precizăm că pentru elevii care nu au reuşit să se înscrie încă, mai există o a treia etapă, care se va desfăşura în perioada 27–31 august 2013. Atunci elevii vor putea opta numai pentru calificările profesionale şi numai la şcolile unde au rămas locuri neocupate în urma etapei a II-a.

La finalul celor doi ani de studii profesionale va urma un examen de certificare profesională, iar elevii vor primi un certificat de absolvire a învăţământului obligatoriu. Ei vor putea să-şi continue studiile, dacă doresc, la liceu. Odată înscrişi în cadrul acestei forme de învăţământ, elevii vor primi şi o bursă lunară de 200 de lei.


Intră acum și în grupul de