Procurorii suceveni l-au retinut pe seful baroului BOTA, Pompiliu Bota, pentru inselaciune

Şapte dintre membrii Baroului Bota, urmărite penal de Parchetul Judecătoriei Suceava pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat, între care, Pompiliu Bota, Brânduşa Maxim, decan al Baroului Bota Suceava şi un consilier local liberal Marcel Roibu, au fost reţinute.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, procurorii au dispus, vineri, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de şapte inculpaţi, pentru „asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni”, „înşelăciune”, „exercitarea fără drept a profesiei de avocat”, „folosirea fără drept a denumirilor Barou, Uniunea Naţională a Barourilor din România, a denumirilor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat”.

 

Anchetatorii arată că aceştia au iniţiat o asociere şi aderarea la aceasta în vederea exercitării fără drept a profesiei de avocat, de folosire fără drept a denumirilor şi însemnelor specifice profesiei de avocat şi de înşelăciune precum şi inducerea în eroare a mai multor persoane prin prezentarea cu calitatea nereală de avocat.

În cursul zilelor de vineri şi sâmbătă procurorii au dispus reţinerea pentru 24 de ore a celor şapte inculpaţi.

Potrivit unor surse judiciare, între persoanele reţinute se află iniţiatorului Baroului Bota, Pompiliu Bota, decanul Baroului Bota Suceava, Daniela Brânduşe Maxim, dar şi un avocat din Baroul Bota Suceava, consilierul local municipal Marcel Dan Roibu.

Parchetul Judecătoriei Suceava precizează că cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei.

Un număr de 20 de persoane suspectate de exercitarea fără drept a profesiei de avocat sunt urmărite penal de procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava, fiind cercetate şi pentru folosirea fără drept a denumirilor de Barou sau pentru purtarea robei de avocat şi a însemnelor specifice.

Procurorii au efectuat, vineri, în baza unor autorizaţii emise de Judecătoria Suceava, 36 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Botoşani şi Suceava, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală faţă de 20 de persoane.

 

„În cauză se fac cercetări pentru asociere în vederea săvârşii de infracţiuni, înşelăciune, exercitarea fără drept a profesiei de avocat, folosirea fără drept a denumirilor Barou, Uniunea Naţională a Barourilor din România, a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum şi folosirea însemnelor specifice profesiei şi purtarea robei de avocat”, a precizat Parchetul Judecătoriei Suceava.

 

Procurorii Parchetului Judecătoriei Suceava au început, în urmă cu o lună, urmărirea penală împotriva a cinci avocaţi din Baroul Bota, care sunt acuzaţi că „au acordat în mod repetat asistenţă juridică specifică profesiei de avocat (contracte de asistenţă judiciară, reprezentare în faţa instanţelor şi a organelor de urmărire penală, consultanţă şi cereri cu caracter juridic), fără a avea calitatea de avocat dobândită în condiţiile legii şi folosind fără drept denumirile şi însemnele specifice profesiei de avocat”.