Nechifor explica UE de ce Romania e la coada ”carutei” europene


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat, la Forumul belgo-român desfăşurat în Leuven care este motivul principal pentru care există în momentul de față un decalaj atât de mare între România si restul țărilor membre UE din vestul Europei.

Nechifor a spus că decalajul dintre România şi ţările vest europene este determinat şi de faptul că atunci când se crea prima Comunitate europeană în România se cântau cântece închinate lui Stalin.

Potrivit unui comunicat al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a participat, în ultimele trei zile la Forumul cooperării descentralizate Belgia-România unde au fost prezenţi ambasadori, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Desfăşurată în Leuven, capitala provinciei belgiene Flemish Brabant, cea de a patra ediţie a forumului s-a axat pe câteva teme majore cum ar fi sănătatea publică şi asistenţă socială, turismul durabil şi agroturismul, descentralizarea, societatea civilă şi tineretul, precum şi teme legate de implicarea sectorului privat în dezvoltarea economică, arată sursa citată.

În cadrul forumului, preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a apreciat implicarea Belgiei în două proiecte importante pentru Suceava, centrul medico social de la Moldoviţa şi cooperarea dintre Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Fundaţia Blijdorp din Belgia şi a explicat participanţilor una din cauzele decalajelor care despart România de ţări precum Belgia arătând că în timp ce Belgia beneficia de Planul Shumann, în România se cântau ode lui Stalin.

„În urmă cu 63 de ani, în Belgia se discuta planul Schumann, de creare a primei Comunităţi europene, cea a cărbunelui şi oţelului, în timp ce în România se cântau în şcoli cântece comuniste închinate lui Iosif Stalin”, a spus Nechifor.

El a mai arătat că românii ştiu, la rândul lor puţine lucruri despre Belgia.

„Ştim de Atomium, de Parlamentul European şi Comisia Europeană, ştim de Mannekin pis. Dacă ar fi să întrebăm la noi în ţară ce ştim despre Anvers şi Antwerpen, unii vor spune că la Anvers a lucrat Traian Băsescu pe vremea comunismului, că la Antwerpen e cea mai importantă piaţă de diamante din Europa, însă majoritatea vor spune că sunt două oraşe diferite, ceea ce e fals, pentru că Anvers e denumirea valonă (franceză) şi Antwerpen e cea flamandă a aceluiaşi oraş”, a arătat Nechifor.

nechifor la bruxelles

Preşedintele CJ Suceava a prezentat atuurile Sucevei şi ale Bucovinei, precum şi principalele proiecte de dezvoltare ale turismul între care proiectul Safari Adventure Park Păltinoasa, domeniul schiabil din judeţ, dar şi platforma virtuală de promovare a turismului prin aplicaţii dedicate telefoanelor de tip smartphones cu sisteme de operare IOS şi Android.

Dintre participanţii belgieni la forum, repezentanţii Operation Villages Roumaines, dar şi  Michel d’Hoop şi Jean Paul Van der Elst, buni cunoscători ai Bucovinei, au solicitat o mai bună dezvoltare a infrastructurii de transport în Suceava şi o comunicare mai eficientă în Belgia în ceea ce priveşte promovarea turismului din Bucovina.

Preşedintele CJ Suceava le-a spus acestora că în prezent se derulează un proiect de modernizare a Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava, care va opera şi curse internaţionale directe către destinaţii europene şi a remarcat dificultăţile de promovare a destinaţiilor turistice româneşti în Belgia.

El a apreciat că autorităţile publice, dar şi cele private pot face mai mult în ceea ce priveşte promovarea mai eficientă între Belgia şi România.

Nechifor a propus ca cei doi reprezentanţi belgieni Michel d’Hoop şi Jean Paul Van der Elst să devină ambasadori ai Bucovinei în Belgia, dar şi organizarea, anul viitor, în perioada Paştelui, a unui târg al Bucovinei în colaborare cu asociaţii româneşti din Belgia şi Ambasada României în Belgia.

Sursa citată menţionează că participanţii belgieni la forum au arătat că biroul de turism al României de la Bruxelles a fost desfiinţat în perioada când ministru era Elena Udrea  iar în acest sens Cătălin Nechifor a precizat că va informa autorităţile guvernamentale, în special Ministerul Turismului, pentru a repara această situaţie nefericită.

În cadrul forumului, ambasadorul Regatului Belgian în România, Philippe Beke a apreciat că sectorul public trebuie să fie mult mai implicat în economie, în condiţiile în care bugetul UE va fi mai mic ca pondere în produsul intern brut al celor 28 de state membre ale UE, dar şi ţinând cont de noile principii care vor guverna fondurile europene în perioada 2014 – 2020, competitivitatea şi cercetarea şi dezvoltarea.

Tot în cadrul Forumului, preşedintele Nechifor a avut întâlniri bilaterale cu oameni de afaceri interesaţi de piaţă suceveană, dar şi discuţii pregătitoare pentru semnarea protocolului de colaborare între judeţul Suceava şi provincia Luxemburg din Belgia.


Intră acum și în grupul de