144 medici suceveni au fost trasi la raspundere dupa ce au prescris gresit retete pentru pacienti cu handicap


Intră acum și în grupul de

reteta_medicamente_44705700In luna octombrie inspectorii Serviciului Control au efectuat o actiune de control operativ pentru verificarea modului de prescriere, in anul 2012, de catre medicii de familie si medicii specialisti aflati in contract cu CAS Suceava, a medicamentelor pentru asiguratii care au statut de ,,persoana cu handicap”, informeaza intr-un comunicat de presa, reprezentantii CAS Suceava.

Potrivit sursei citate, din verificarile efectuate a rezultat un numar de 114 medici care au prescris retete persoanelor cu handicap, in regim gratuit (la nivelul pretului de referinta decontat de CAS) fara a detine o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap, valabil la acea data; suma totala imputata medicilor a fost de 25.683,16 lei.

De asemenea, in urma acestor verificari, unui numar de 18 farmacii, a fost imputata  suma de 3.630,83 lei, reprezentand contravaloarea retetelor eliberate de acestea, pentru care au preluat eronat in sistemul informatic datele inscrise de medicii prescriptori pe retete, date referitoare la numele, CNP-ul persoanelor care au beneficiat de retete sau medicul prescriptor.

Sursa citata subliniaza faptul ca persoanele cu handicap beneficiaza de medicamente gratuite (la nivelul pretului de referinta decontat de CAS), indiferent de lista din care face parte medicamentul (A – cu compensare 90% din pretul de referinta, B – cu compensare 50% din pretul de referinta sau C – cu compensare 100% din pretul de referinta), cu conditia sa faca dovada includerii in aceasta categorie cu certificatul de incadrare in grad de handicap, valabil in momentul prescrierii retetei.

“O alta actiune de control operativ efectuata in luna octombrie a vizat verificarea serviciilor medicale acordate in anul 2012 de medicii specialisti in ambulatoriul de specialitate, pacientilor care figurau internati in spital, in ultima zi de spitalizare. S-a constatat ca un numar de 42 de furnizori de servicii medicale din ambulatoriul de specialitate au raportat la CAS servicii medicale pentru pacienti internati in spital in ultima zi de spitalizare. Aceste servicii au fost imputate furnizorilor din ambulatoriul de specialitate, suma totala imputata fiind de 9.518,99 lei”, se arata in document.


Intră acum și în grupul de