Penescu şi Costică „Vâlcea”, după gratii 29 de zile! (Fotbal)


Intră acum și în grupul de

Arbitrajul românesc a fost puternic afectat de reţinerea preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin şi, ulterior, decizia de arestare a sa pentru 29 de zile. Delegările pentru competiţiile interne sunt momentan blocate până se decide cui îi revine această responsabilitate, în timp ce vestea că FC Argeş a fost favorizată de arbitri în acest campionat pune sub mare îndoială corectitudinea arbitrilor.

Preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, se va afla în arest în următoarea lună. Pe lângă problemele de natură morală ale acestui caz, trebuie luat în seamă haosul provocat de arestarea oficialului FRF. Nicolae Grigorescu, fost arbitru de renume internaţional şi membru al CCA, spune că delegările pentru Liga I şi ligile inferioare vor fi făcute de Marcel Lică şi Dan Petrescu.

Nu se ştie în acest moment cu exactitate cine va face delegările pentru partidele din Liga 1 şi din ligile inferioare de la sfârşitul acestei săptămâni, dar se cunosc arbitrii pentru partidele din sferturile de finală ale Cupei României, programate marţi şi miercuri. Aceste delegări au fost ultimele făcute de Gheorghe Constantin, aflat în acest moment în arest.

“Eu sunt membru al Comisiei, dar nu am fost implicat în delegări. În momentul de faţă, delegările le fac vicepreşedintele Marcel Lică şi directorul general Dan Petrescu. Ei vor face delegările până se va lua altă măsură. Aşteptăm să vedem ce se hotărăşte la nivelul conducerii federaţiei. Ei şi până acum erau implicaţi în delegări. Acum trăim un lucru care nu s-a întâmplat şi Comisia trebuie totuşi să meargă înainte şi să-şi desfăşoare activitatea şi să sperăm că se întoarce şi Costică. O parte din delegări au fost făcute de domnul Constantin, la meciurile din Cupă. Iar pentru etapa de la finalul de săptămână le vor face Marcel Lică şi Dan Petrescu”, a precizat Grigorescu.

Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF, ar putea intra şi el în această discuţie, deşi în acest moment atribuţiile sale privesc activitatea echipei naţionale de fotbal la nivel de seniori. Fostul internaţional român s-a mai ocupat cu delegarea arbitrilor la partidele de Liga 1 în trecut şi ar putea face din nou acest lucru.
“Nu am auzit varianta asta, ca Lupescu să facă din nou delegările. Dar Lupescu a mai făcut delegările şi nu văd nimic rău în asta”, a spus Grigorescu.

În consecinţă, nu se ştie cu certitudine cine poate face delegările. Situaţia este şi mai complicată decât atât, însă, întrucât nu se mai poate spune cu siguranţă nici pe cine este sigur să delege CCA la meciurile “importante” din campionat. Un comunicat dat de DNA întăreşte şi mai mult îndoielile în privinţa corectitudinii “cavalerilor fluierului”. În comunicat se vorbeşte explicit despre arbitrajele care au favorizat echipa FC Argeş şi, chiar, despre faptul că Gheorghe Constantin a făcut presiuni pentru trecerea în Lotul A de arbitri a unui arbitru protejat de Cornel Penescu. Documentul publicat de DNA aminteşte şi de mai multe arbitraje favorabile pentru echipa argeşeană dar şi despre existenţa unui observator de casă al lui Penescu.

Au fost deja vehiculate câteva nume de arbitri suspectaţi că ar fi favorizat FC Argeş la partidele din acest sezon. Aurelian Bogaciu, Liberiu Lajos, Marcel Savaniu, Cristian Nica, toate aceste nume au fost pronunţate atunci când s-a vorbit de arbitraje pro-FC Argeş.

Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin au fost reţinuţi de forţele de ordine în cursul zilei de luni şi s-au prezentat în faţa instanţei la Tribunalul Piteşti marţi, ocazie cu care au fost arestaţi pentru 29 de zile după ce s-a decis că inculpaţii prezintă pericol social.


Intră acum și în grupul de