Reşiţa vs Suceava, Omer vs Ghervan, suceveni vs suceveni (Handbal, Challenge Cup)


Intră acum și în grupul de

Se bat pentru trofeul Challenge Cup!

Finala ediţiei 2008-2009 a Challenge Cup va aduce faţă în faţă două echipe româneşti şi un duel inedit, cel dintre antrenorii echipei naţionale masculine a României, principalul Aihan Omer şi secundul Petru Ghervan. Ca o ironie a sorţii, în lotul reşiţenilor se află şi patru suceveni, Rohozneanu, Irimescu, Ciubotariu şi Pancu, ei urmând să joace împotriva echipei care i-a lansat spre marea performanţă.

Reşiţa nu a pierdut niciodată acasă în Cupa Challenge!

De două ori câştigătoare a Cupei Challenge, în 2007 şi 2008, Reşiţa poate rămâne definitiv în posesia trofeului dacă şi-l va adjudeca şi în acest an, performanţa fiind unică în handbalul românesc. Pe de altă parte, sucevenii, la doar cinci ani de la înfiinţare şi la prima participare într-o cupă europeană, au şansa de a-şi pune deja un trofeu european în vitrina clubului.

Până la meciul tur cu CS Universitatea Suceava, Reşiţa lui Omer se poate lăuda cu un parcurs de excepţie în acest sezon al Cupei Challenge: victorii pe linie, iar în meciurile de acasă, doar HRK Karlovac a scăpat mai ieftin şi a pierdut la o diferenţă de doar 6 lungimi, celelalte echipe fiind învinse la 11-12 goluri. Şi în sezonul trecut reşiţenii au mers ceas, ei câştigând trofeul după o dublă manşă cu austriecii de la Alpla Hard. Mai mult, UCM Reşiţa nu a pierdut niciodată pe teren propriu în această competiţie. Doar Zaglebie Lubin (Polonia) şi Drammen (Norvegia) se pot lăuda cu câte un egal pe terenul reşiţenilor, norvegienii remizând 26-26, pe 22 aprilie 2007, în turul finalei din sezonul 2006-2007, când UCM a câştigat pentru prima dată Cupa Challenge.

Drumul Universităţii Suceava până în finală:

Semifinale
BSV Bern Muri – CSU Suceava 26-34 (14-15)
CSU Suceava – BSV Bern Muri 35-31 (18-16)

Sferturi de finală
CSU Suceava – UHK Krems 32-24 (15-11)
UHK Krems – CSU Suceava 26-29 (15-14)

Optimi de finală
CSU Suceava – Liberty S. Bernardo 28-27 (13-12)
Liberty S. Bernardo – CSU Suceava 29-34 (14-18)

Turul al III-a
CSU Suceava – Bologna United 32-24 (14-11)
Bologna United – CSU Suceava 30-26 (13-14)

Drumul UCM Reşiţa până în finală:

Semifinale
UCM Reşiţa – Beşiktaş JK 32-2 (16-10)
Besiktas JK – UCM Reşiţa 26-26 (14-13)

Sferturi de finală
RK Proleter Naftagas – UCM Reşiţa 22-30 (9-15)
UCM Sport Resita – RK Proleter Naftagas 37-25 (21-15)

Optimi de finală
MRK Vardar Skopje – UCM Reşiţa 26-32 (12-15)
UCM Sport Resita – MRK Vardar Skopje 31-20 (16-8)

Turul al III-a
HRK „Karlovac” – UCM Reşiţa 26-34 (13-16)
UCM Reşiţa – HRK „Karlovac” 31-25 (14-14)

Aihan Omer vrea o victorie la scor în meciul de duminică!

„Eu cred, sau de fapt amandoi, şi eu şi Omer, cred că încercăm să gândim doar în perspectiva unui meci, care întâmplător sau nu, aduce fată în faţă pe antrenorii echipei naţionale, care conduc două echipe de club româneşti ajunse într-o finală de cupă europeană. Noi vom încerca să mergem mai departe şi să gândim ca doi oameni profesionişti care îşi fac treaba aşa cum trebuie pentru a-şi apropia victoria. Aşa cum ne-am întâlnit de mai multe ori până acum în campionat şi anul trecut şi anul acesta, şi am trecut peste asta, vom încerca ca atât după meciul de la Reşiţa cât şi după meciul de la Suceava să nu rămână urme de nereconciliat între noi. Evident că fiecare dintre noi ştie să îşi folosească echilibrul în aceste momente mai delicate iar în teren mijloacele sportive, fair-play- ul”, a spus Petru Ghervan, care i-ar putea sufla “Turcului” trofeul Challenge Cup.

Conştient că echipa sa este favorită în disputa cu CS Universitatea Suceava, Aihan Omer nu vrea totuşi să se considere învingător dinainte. Tehnicianul Reşiţei mizează pe publicul echipei sale dar e îngrijorat de ambiţia sucevenilor. Omer speră ca duminică elevii săi să facă un joc foarte bun la capătul căruia să ia o opţiune serioasă în privinţa câştigării trofeului.

“Avem multe şedinţe de vizionare pentru a diseca foarte atent jocul echipei din Suceava. Este un meci cu multă încărcătură psihică şi vrem ca să reuşim un joc bun. Chiar dacă trofeul se va adjudeca în două manşe, întotdeauna am jucat bine acasă şi sperăm ca şi de data aceasta să facem un joc bun. Dacă jucăm bine va fi şi o diferenţă de scor, dar nu asta e important. Important este să tratăm ambele meciuri foarte serios şi să aducem cupa pentru a treia oară acasă.

În toate meciurile de pe teren propriu am fost foarte bine sprijiniţi de public. Sunt sigur că şi de data aceasta publicul va avea un rol hotărâtor. Ca de obicei este al optulea jucător şi noi ne mândrim cu acest public la fiecare meci. E normal ca orice antrenor, inclusiv Petru Ghervan, dacă a ajuns într-o finală de cupă europeană să-şi dorească să o câştige! E logic! Relaţiile de prietenie şi colaborare la echipa naţională sunt altele, iar în teren când suntem adversari e altceva. Cred că vor fi două meciuri foarte disputate.

Ma deranjează faptul că există acel sentiment de siguranţă şi de mulţumire a jucătorilor noştri pentru că am câştigat ambele meciuri din campionat împotriva echipei din Suceava. Va fi complet altceva în aceste două meciuri. Motivaţia, dorinţa şi ambiţia celor de la Suceava va fi mult mai mare pentru că joaca pentru prima oară o astfel de finală şi ca si noi acum doi ani probabil îşi doresc foarte mult să câştige şi ei cupa”, a spus Aihan Omer.

Petru Ghervan despre şansele Sucevei: “Se poate!”

Petru Ghervan şi-a mobilizat jucătorii la maxim şi vrea să obţină un rezultat bun în tur care să permită elevilor săi să mai spere la câştigarea trofeului în returul de la Suceava. Chiar dacă sunt conştienţi că au realizat o performanţă unică pentru sportul de echipă sucevean, “studenţii” sunt decişi să încerce câştigarea cupei.
„O dispută românească într-o finală de cupă europeană pentru handbalul nostru, înseamnă un pas înainte în ceea ce priveşte performanţa. Era necesară o astfel de etapă, să începem să parcurgem nişte paşi, într-o cupă mai accesibilă nouă. În contextul creşterii nivelului handbalistic în ultimii 2-3 ani, era necesară o astfel de performanţă, şi ea va aduce în viitorul apropiat o altă evoluţie pozitivă pentru echipele de club şi inclusiv pentru echipa naţională. Pentru handbalul sucevean, această realizare este o dovadă a faptului că se poate, este o dovadă că cei care am muncit în jurul şi la această echipă am făcut-o bine, chiar dacă la începutul nostru, am întâlnit şi oameni care zâmbeau în colţul gurii, când venea vorba de o cupa europeană. Şi iată că prin seriozitate, disciplină şi muncă am reuşit să aducem pentru sportul sucevean o mare realizare în ceea ce priveşte jocurile de echipă. Handbalul este sportul de echipă nr. 1 în România dacă luăm în calcul criteriul privind rezultatele obţinute de echipele de club şi de naţionale, în competiţiile europene şi internaţionale. Dar dacă luăm în calcul numărul de participanţi, fotbalul ne întrece. Totuşi cred că handbalul, ne ‘reprezintă’ mai bine ca naţiune”.

Preşedintele bănăţenilor vede un lucru bun în disputarea finalei între două echipe româneşti

Preşedintele grupării bănăţene, Ion Zamfirescu spus, despre această calificare în finala Challenge Cup, următoarele: „Este un mare succes pentru handbalul nostru o dispută românească într-o finală de cupă europeană. Cred că prin această dispută europeană, handbalul românesc are un suport pentru un trend ascendent în viitorul apropiat. Făcând o comparaţie cu investiţiile care se fac în ţările cu handbal foarte dezvoltat, Germania, Spania, Ungaria, Suedia, Franţa, cred totuşi că această dispută între două echipe româneşti pentru câştigarea unei cupe europene, este un mare pas înainte în atragerea copiilor către acest iubit sport. Handbalul este sportul nr.1 în Reşiţa şi această calificare pentru a 3-a oară consecutiv în finală, înseamnă ceva deosebit pentru tineretul reşiţean. De la anul vom ridica ştacheta şi ne vom pregăti cum se cuvine pentru înfruntări cu echipe mai puternice în competiţii mai tari cum este Cupa EHF. Din cauza faptului că handbalul nu este aşa mediatizat, din motive pe care nu are rost să le explic acum, nu putem spune că este sportul de echipă numărul 1 în România, dar dacă luăm în considerare, gradul de eficienţă a rezultatelor obţinute cu investiţiile realizate, suntem sportul de echipă numărul 1 în România. Cred că dacă urmărim un plan bine stabilit şi vom încerca să promovăm handbalul la nivelul pe care îl merită, continuând în acelaşi timp investiţiile, vom ajunge din nou acolo unde ne este locul în 5-7 ani ”, a declarat preşedintele UCM Reşiţa, Ion Zamfirescu.

Rohozneanu: „Nu am uitat de unde am plecat dar vreau victoria”

Finala românească din Challenge Cup are conotaţii speciale pentru patru dintre jucătorii Reşiţei. Rohozneanu, Irimescu, Pancu şi Ciubotariu sunt nevoiţi să-şi înfrângă echipa care i-a crescut şi i-a lansat în handbalul adevărat.
Sentimentele nu-şi au loc în „dubla” Reşiţa – Suceava, spune unul dintre liderii UCMR-ului, Mihai Rohozneanu: „Normal că nu am uitat de unde am plecat, dar în momentul în care intri în teren, nu mai contează trecutul, ci doar victoria”. Centrul formaţiei bănăţene şi-a aminitit, de pe vremea junioratului la Suceava, că CS Universitatea nu avea nici măcar sală, fiind nevoită să-şi joace meciurile în alte localităţi. „Nici nu am apucat să joc măcar în noua sală din Suceava. Atunci, abia se construia. Mă bucur pentru Suceava că a ajuns până în finala Challenge Cup. Nu visam eu, când eram junior sau senior că Univ. Bucovina poate ajunge în acest punct. E adevărat, nu mă gândeam nici că voi juca trei finale consecutive de Challenge Cup. Sigur, ne-am dori mai sus, dar până la urmă aici ne este nivelul”, a mai spus Rohozneanu.

Prima manşă a finalei Challenge Cup se va disputa duminică seară, de la ora 18, în Sala Sporturilor din Reşiţa. Partida va fi transmisă în direct pe postul de televiziune Sport.ro.


Intră acum și în grupul de