Pentru al treilea an la rand, Petru Ghervan va petrece Revelionul in cantonamentul nationalei (Handbal)


Intră acum și în grupul de

La finele săptămânii trecute, Petru Ghervan şi-a făcut debutul oficial ca antrenor al naţionalei de handbal masculin a României, “tricolorii” participând la Cupa Panoniei, unde au înfruntat trei formaţii prezente în luna ianuarie a acestui an la Mondialul din Croaţia: Serbia, Tunisia şi Ungaria.

România a pierdut disputele cu sârbii şi maghiarii şi a fost egala Tunisiei dar cel mai important aspect a fost că selecţionerul Ghervan şi-a văzut la lucru jucătorii în trei meciuri cu adversari de talie.

Pentru al treilea an la rând, Ghervan va petrece Revelionul în cantonamentul naţionalei

După revenirea din Ungaria a fost stabilit şi programul până la primele meciuri oficiale, din ianuarie 2010. Astfel, următoarea reunire a lotului antrenat de Petru Ghervan şi Sorin Toacsen va avea loc în 15 decembrie, la Drobeta Turnu Severin. După câteva zile de pregătiri, handbaliştii tricolori vor disputa două partide de verificare, cu Macedonia, în 19 şi 20 decembrie. Naţionala României va întoarce vizita adversarilor la finalul anului, la Skopje, urmând a juca încă două meciuri amicale, în 29 şi 30 decembrie.

Pentru tricolori va urma o vacanţă de doar câteva zile, urmând ca între 8 şi 10 ianuarie să participe în Spania la un ultim test înaintea meciurilor oficiale din preliminariile CM din 2011 (Suedia). Naţionala masculină va întâlni Spania, Elveţia şi Brazilia, în cadrul turneului iberic, după care va pleca spre Finlanda, care va găzdui meciurile din grupa a II-a preliminară din cadrul CM din 2011, între 14 şi 16 ianuarie. România va juca în ordine, cu Anglia, echipa ţării gazdă şi Bosnia. Prima clasată se va califica în play-off-ul CM din 2011, care se va disputa în dublă manşă eliminatorie, în 12-13 şi 19-20 iunie 2010. „Numai prin adversari tari şi am cerut celor din federaţie care se ocupă de perfectarea jocurilor internaţionale, să întâlnim adversari cât mai puternici, numai prin muncă şi pregătire putem să ajungem la un profesionalism adecvat. Din păcate doar prezenţa la competiţiile oficiale importante ne poate aduce adversari de calibru, oricât de dureros este să spunem asta” a declarat Petru Ghervan, care îşi va petrece Revelionul în sânul echipei naţionale pentru al treilea an consecutiv.

Ghervan: “La naţională se vine pentru a munci”

Una din principalele griji a selecţionerului Petru Ghervan cu prilejul turneului din Ungaria a fost aceea de a le clarifica jucătorilor raportul faţă de echipa naţională. „Primul lucru pe care l-am avut în vedere, a fost să clarificăm problema de atitudine şi de participare la echipa naţională. Pentru că a schimba generaţia nu înseamnă a scăpa din vedere lucrurile care au fost în neregulă. Am vrut să clarific de ce se vine la echipa naţională! Se vine pentru a munci! Am atras atenţia că nu trebuie privită echipa naţională şi munca la lot ca pe o corvoadă de 2 săptămâni, cum a fost cazul acum. Ci este o etapă de pregătire importantă, pentru omogenizare şi stabilirea unor relaţii de joc în regim de viteză”.

Îşi doreşte ca tricolorii să joace la fel ca CS Universitatea Suceava: în viteză

De asemenea, aşa cum a spus-o de mai multe ori, Petru Ghervan îşi doreşte să impregneze echipei naţionale un stil de joc identic celui practicat de CS Universitatea Suceava. „Am urmărit împreună cu băieţii să grăbim ritmul jocului pe trecerea din apărare în atac şi anume contraatacul, faza a 2-a şi repunerea de la centru în cazul când primim gol. Am început să lucrăm la aceste aspecte dar din păcate nu am avut omogenitate în poziţional, deoarece Csepreghi şi Stamate nu sunt încă angrenaţi cum trebuie. Sunt lucruri clare pe care nu avem cum să le schimbăm rapid ci doar prin muncă şi timp. În plus Şania are şi el problemele lui acum şi a trebuit să îl înţeleg, după ce am fost contactat telefonic de el. În ceea ce-l priveşte aşteptăm punctul de vedere al FRH şi al clubului Steaua şi în funcţie de acestea dar şi în funcţie de mai mulţi factori – adversitatea, antrenorul, felul în care se pregăteşte, etc; el va mai fi chemat la echipa naţională. Are o vârstă care îi permite să joace în continuare la echipa naţională. Stamate şi Cspreghi sunt şi ei tineri şi de perspectivă, iar Stamate se dovedeşte că are capacitate şi poate să acopere postul respectiv. Este un băiat cu atitudine, însă să vedem cum va fi cu pregătirea lui pentru că nu are suficientă experienţă în pregătire. Este născut în 1982 şi important este că joacă aici la noi şi îl putem monitoriza îndeaproape. Adi Petrea a acuzat ceva dureri musculare şi nu a mai făcut deplasarea, deci am avut un joc care nu putea fi plăcut, cu o cursivitate normală în atacul poziţional”.

Mulţumit de repriza a doua a meciului cu Tunisia

Petru Ghervan consideră că naţionala României a etalat un handbal apropiat de aşteptările sale în repriza secundă a meciului cu Tunisia, încheiat la egalitate. “Cred că cea mai bună repriză a noastră a fost repriza a doua din meciul cu Tunisia, deşi nu am încheiat fericit meciul, deoarece eu zic că în acele ultime secunde puteam câştiga. Avem nevoie de muncă şi discreţie, de muncă şi atunci când câştigăm şi când pierdem, iar acest lucru împreună cu o viteză mai mare a jocului, poate să ne aducă o creştere valorică în timp, lucru pe care băieţii l-au înţeles de altfel. Cred că aceste cerinţe impuse la echipa naţională vor aduce o triere în rândul jucătorilor, într-un anume fel. În funcţie de ce joacă la echipa de club, de cum se pregăteşte fiecare şi de mentalitate”, a încheiat selecţionerul sucevean.


Intră acum și în grupul de