Acasă Sport Constantin Curelaru: „Castigarea unui titlu de campion national este un lucru deosebit”...

Constantin Curelaru: „Castigarea unui titlu de campion national este un lucru deosebit” (Hochei pe gheata)


Intră acum și în grupul de

Puţini suceveni cunosc faptul că antrenorul echipelor de hochei ale Clubului Sportiv Municipal Suceava, Constantin Curelaru, a fost component de bază al formaţiei Steaua Bucureşti cu care a câştigat cinci titluri de campion naţional la seniori şi unul la juniori. Jucător cu un patinaj foarte bun şi deosebit de tehnic în mânuirea crosei, Constantin Curelaru a debutat în Divizia A la 16 la Galaţi şi a jucat timp de 10 ani la cel mai înalt nivel al hocheiului românesc.

R: Domnule profesor, cum aţi descoperit pasiunea pentru hochei ?
Constantin Chelaru: Sunt sucevean get-beget născut la Rădăuţi şi cel care m-a îndrumat în lumea hocheiului a fost Gheorghe Tomovici, unul dintre cei mai mari antrenori pe care i-a avut România. De el se leagă şi debutul meu în hocheiul „mare”. După ce a plecat de la Rădăuţi, profesorul Tomovici a ajuns la Galaţi unde a antrenat echipa de Divizia A de acolo. Ştiind ce pot, am ajuns să joc şi eu la Galaţi încă din 1971 şi am avut câţiva colegi de excepţie ca Dezideriu Varga, Geza Szabo, Constantin Nistor, Ioan Gheorghiu sau Ioan Ioniţă.



R: Cum aţi ajuns să evoluaţi la Steaua ?
C.C.: Odată ce ai debutat în primul eşalon valoric ai posibilitatea să fii văzut de toţi. Celor care antrenau lotul naţional de juniori al României le-a plăcut stilul meu de joc, m-au selecţionat şi apoi de aici am fost luat de campioana Steaua Bucureşti.

R: Aveţi vreo amintire deosebită din perioada cât aţi fost component al lotului naţional ?
C.C.: Amintiri sunt multe, dar performanţa care mi-a rămas întipărită în memorie este cea din 1971 când la Bucureşti am câştigat grupa B a Campionatului Mondial având ca adversare echipele Bulgariei, Iugoslaviei şi Poloniei. La lot i-am avut colegi de echipă pe Doru Tureanu, Dumitru Axinte şi Marian Costea, jucători de mare valoare.

R: Cum a fost perioada petrecută la Steaua ?
C.C.: Cred că au fost unii dintre cei mai frumoşi ani ai vieţii mele. Am cucerit cinci titluri de campion naţional şi credeţi-mă, câştigarea unui titlu de campion este un lucru deosebit.

R: Ce s-a întâmplat după perioada Steaua?
C.C.: După ce am plecat de la Steaua am fost jucător-antrenor al echipei Petrolul Ploieşti. De aici am promovat la lotul naţional de juniori şi tineret sportivi ca Octavian Sersea, George Minescu, Dragoş Grădinariu, Nicolae Ichim şi suceveanul Ilie Hunceac. Ilie a fost component al lotului naţional de tineret al României care s-a clasat pe locul IV la Campionatul Mondial.

R: Cum aţi ajuns din nou pe meleaguri sucevene ?
C.C.: În anul 1999 secţia de hochei de la Ploieşti s-a desfiinţat şi am revenit la Suceava în cadrul Clubului Sportiv Municipal. Trebuie să recunosc şi cei care iubesc hocheiul nu trebuie să uite că reapariţia hocheiului la Suceava se datorează regretatului Constantin Sofroni.

R: Ce aţi găsit aici la Suceava ?
C.C.: În primul rând atmosfera în cadrul clubului a fost şi este una deosebită. Mai mult chiar, în ultimii câţiva ani am reuşit, cu sprijinul directorului Valerică Gherasim şi al autorităţilor locale două echipe de hochei la juniori cu care activăm în campionatele naţionale. Suceava a avut întotdeauna copii extrem de talentaţi la hochei. O dovadă în acest sens o reprezintă participarea la calificările unui Campionat Mondial de juniori cu lotul naţional al tânărului Andrei Ghiaţă. Şi acum avem câţiva copii care promit, Codrin Băieşu, Răzvan şi Cătălin Cozma, Jurgen Stadler, Cosmin Lungu şi Ştefan Afanasov.

R: Domnule profesor, ce-i trebuie unui tânăr pentru a face hochei ?
C.C.: Hocheiul este un joc destul de dificil care, la fel ca toate celelalte sporturi, te formează şi ca om. Unui copil pentru a juca hochei îi trebuie în primul rând curaj pentru că hocheiul este un joc bărbătesc. Apoi, esenţial în jocul cu pucul şi crosa este patinajul. Trebuie să patinezi excelent pentru a fi un bun hocheist. Dacă ţi-ai desăvârşit tehnica patinajului, poţi trece la mânuirea crosei şi la exerciţii de îndemânare.

R: Ce vă mai doriţi domnule profesor în carieră ?
C.C.: Nu fac niciun secret din faptul că mi-aş dori să văd acoperit patinoarul din Suceava, iar echipa oraşului să joace din nou în Divizia A. Poate părea un pic exagerat, însă material uman avem aici la Suceava şi cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Judeţean şi al clubului Sportiv Municipal cred că în scurt timp putem realiza acest lucru. Un prim pas către îmbunătăţirea calităţii jocului echipelor noastre de juniori este apariţia patinoarului uscat care ne va permite să ne pregătim şi în cursul verii. Nu este puţin lucru să poţi exersa în echipamentul complet şi în extrasezon pentru ca apoi să intri mult mai bine pregătit pe gheaţă.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version