Bernicu: „Campionatul Mondial din Suedia, o experienta unica” (Handbal)


Intră acum și în grupul de

În ultimele trei săptămâni, Suedia a fost gazda Campionatului Mondial de Handbal masculin, competiţie la care a fost prezentă şi echipa României. Profitând de faptul că fiica sa este stabilită în Suedia, directorul Liceului cu Program Sportiv din Suceava, Dumitru Bernicu, împreună cu fiul său Răzvan, antrenor la echipa secundă a CSU Suceava, au fost prezenţi la acest eveniment. Tehnicienii suceveni au ţinut să vadă şi câteva meciuri ale echipei naţionale a României, dar au dorit să vadă la lucru şi alte forţe ale handbalului masculin mondial.

„Am urmărit primele două partide ale României, cu Croaţia şi Danemarca, pentru ca apoi să avem posibilitatea de a-i vedea pe viu pe suedezi, islandezi, norvegieni, argentinieni sau japonezi. De la început trebuie să menţionez faptul că organizarea acestui Campionat Mondial de către suedezi a fost una deosebită. Toate sălile în care am fost din Malmo, Linkoping şi Gotteborg sunt cu adevărat polivalente, adică în ele se pot juca meciuri de hochei, volei, baschet şi „bundy”, un joc specific suedez. În altă ordine de idei, niciodată în zona sălii nu vezi vreun ambuteiaj pentru că parcările şi căile de acces către sală sunt coordonate în mod perfect. Odată intrat în sală, după obişnuitul control, eşti condus de un plasator la locul tău unde ai program de meci şi un obiect foarte interesant pentru a-ţi putea susţine echipa favorită. Nu mai trebuie de amintit faptul că la încheierea disputei nu mai găseşti nimic aruncat pe jos în tribune.

În ceea ce priveşte echipa naţională a României, cele două partide pe care le-am urmărit, cu Croaţia şi Danemarca, pot fi considerate ca fiind bune. Luaţi individual, jucătorii noştri nu sunt cu nimic mai prejos ca adversarii lor. Diferenţa este făcută de atenţia la cele mai mici detalii în cadrul jocului. Românii, cum sunt ei obişnuiţi, te lasă tocmai atunci când îţi este „lumea mai dragă”. Pe lângă faptul că au avut o pregătire fizică precară, jucătorii noştri au lăsat impresia că nu dau totul pe teren.

Mai mult, au existat câţiva jucători care s-au „pierdut” în faţa presiunii exercitate de publicul prezent în tribune. Una este să joci în campionatul României în faţa a 1.000 de spectatori în medie şi cu totul altceva să vezi şi să simţi 9.000 de suporteri danezi într-o sală de 16.000 de locuri.

Încă un aspect pe care ţin să-l menţionez este acela că selecţionata României a ales o variantă de prezentare la meciuri cu doi portari şi 13 jucători, faţă de cea cu trei portari şi 13 jucători abordată de celelalte formaţii. Am spus acest lucru pentru că portarul echipei CS Universitatea Suceava, Bogdan Pralea, ar fi meritat să fie mai mult prezent pe teren datorită formei sale de excepţie şi a experienţei, el fiind chiar afectat de acest lucru pentru că stat alături de noi în tribune. Trebuie perfecţionate toate mecanismele din handbalul actual pentru a te ridica la nivelul unui Mondial. Dacă toate celelalte echipe aveau un metodist care nota toate fazele şi făcea statistici pentru a putea fi folosite de antrenori în time-out, la noi acest lucru nu exista.

Spectatorii nordici nu ne-au apreciat la început, dat pe parcursul cel puţin a primelor reprize cu Croaţia şi Danemarca şi-au schimbat viziunea. La acest lucru a contribuit şi prestaţia foarte bună a cuplului de arbitri Stark – Ştefan.

Încheind capitolul dedicat naţionalei noastre, am vrut împreună cu Răzvan să vedem şi alte forţe ale handbalului masculin mondial. Am urmărit la lucru echipe ca Suedia, Argentina, Polonia, Japonia, Islanda sau Norvegia şi am fost cel mai impresionat de disputa Islanda – Norvegia, un meci adevărat disputat într-un ritm incredibil şi la o intensitate absolut incredibilă marcată de tradiţionala rivalitate sportivă dintre cele două grupări. Trebuie de înţeles faptul că în prezent în lume se joacă un handbal total în care nu contează ce adversar ai în faţă. Pot să spun că o parte din jucătorii noştri aveau deja inoculată ideea că nu au nicio şansă în faşa Croaţiei şi Danemarcei. Este păcat de calitatea tehnică a jucătorilor noştri pentru că nu se pot exprima ca şi o echipă în adevăratul sens al cuvântului.

Încă un lucru deosebit pe care l-am remarcat la acest Campionat Mondial de handbal din Suedia este prezenţa în sală a nenumărate grupe de copii pentru că nicăieri nu poţi învăţa mai mult handbal decât fiind în tribune la evenimente sportive de anvergură. Participarea noastră la acest Mondial din Suedia a fost o experienţă deosebită care sigur ne va fi utilă în pregătirea tinerilor noştri handbalişti”, a declarat directorul LPS Suceava, Dumitru Bernicu.


Intră acum și în grupul de