Dumitru Livadaru, la intoarcerea din Perigueux (Franta), unde nationala de rugby a Romaniei a jucat un amical: „Rar mi-a fost dat sa vad o asemenea civilizatie rugbistica”


Intră acum și în grupul de

La finele săptămânii precedente, selecţionata de rugby a României a jucat un ultim meci amical înaintea Cupei Mondiale din Noua Zeelandă în Franţa, în compania echipei de ligă secundă Perigueux. Odată cu echipa naţională, în această deplasare au participat şi câţiva antrenori din ţară pentru a vedea cum se face cu adevărat rugby de performanţă.

„A fost o experienţă deosebită ce am trăit într-un orăşel cu 28.000 de locuitori din Franţa. Echipa din Perigueux este nou promovată în eşalonul secund şi are un buget de opt milioane de euro, din care doar trei sunt alocaţi de primăria din localitate. Baza sportivă din Perigueux are şapte terenuri cu toate cele necesare refacerii după antrenament sau competiţii oficiale.

Lotul formaţiei din micul orăşel francez numără 70! De jucători de 15 naţionalităţi. Există echipe de copii, juniori, tineret şi cea de seniori care repet are 70 de sportivi. Cel mai important aspect însă, este acela că la meciuri în tribune iau loc 7.000 de spectatori.

Rar mi-a fost dat să văd o asemenea civilizaţie rugbistică, un asemenea respect pentru sportul cu balonul rotund. Dacă nu mi-am putut îndeplini visul de a fi prezent la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, măcar am văzut cu ochii meci ce înseamnă să joci rugby adevărat în liga secundă din Franţa. M-am întrebat la întoarcerea în România, dacă în liga secundă există o asemenea plăcere de a juca rugby, cum este în prima ligă franceză şi când vom putea ajunge noi la un asemenea nivel nu numai în rugby, ci în orice sport de echipă”, a afirmat profesorul Dumitru Livadaru.


Intră acum și în grupul de